Због пандемије, грађанима Србије продужена забрана путовања у ЕУ

Америчка финансијска развојна корпорација и Извозно-увозна банка Америке потписали су са Београдом и Приштином споразуме о намерама у циљу помоћи у финансирању изградње ауто-пута мира, који ће повезивати Ниш и Приштину. Представник америчке финансијске развојне корпорације Адам Боулер каже да ће тај ауто-пут допринети економском развоју и регионалној интеграцији, повезивањем Ниша и Приштине и додаје да ће пројекат "служити као моћан симбол нових, трансформишућих односа" Београда и Приштине. Како је саопштено, потписани споразуми нису обавезујући и биће праћени стандардним радњама пре него што финансирање пројекта буде званично успостављено.

Делегација Београда, на челу са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, сутра у Бриселу наставља техничко-експертске разговоре о нормализацији односа са Приштином. Европска Унија, која је посредник, најавила је да ће се наставити разговори о темама покренутим на последњем састанку на високом политичком нивоу, одржаном 7. септембра у Бриселу. Реч је о аранжаманима о невећинским заједницама и решавању међусобних финансијских потраживања и имовине, што је део правно обавезујућег споразума, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано. Питање Заједнице српских општина, која је непримењено још од 2013. године, у Бриселу се види као једно од кључних питања за решавање односа Београда и Приштине.

ЕУ није вратила Србију на листу трећих земља којима је дозвољен слободан улазак у ЕУ. Иако је питање повратка Србије на листу земаља за које се не примењују рестрикције за улазак покренуто у радним телима Савета ЕУ, амбасадори земаља чланица скинули су ову тему са данашњег састанка.Забрана уласка у Грчку за држављане Србије остаје на снази до 30-тог септембра, објављено је у Службеном листу Грчке. Та земља је продужила претходну одлуку о забрани уласка грађанима трећих земаља изван Европске уније, наводи се у заједничкој министарској одлуци.

У Београду се од данас до идућег уторка обележава Европска недеља мобилности. У нашој земљи удружења бициклиста годинама се боре за стварање бољих услова у саобрацају и траже закон који би обезбедио сличне услове као у земљама Уније. Градоначелник Зоран Радојичић подсетио је на нове бициклистичке стазе у главном граду и скренуо пажњу на проблем безбедности бициклиста у саобраћају.

Под слоганом "Будите одговорни, сачувајте животе!", од данас , па у наредних недељу дана, на путевима у Србији спровешће се акција појачане контроле учесника у саобраћају. У овој превентивној акцији саобраћајна полиција контролисаће употребу појаса, брзину кретања, да ли је возач под дејством алкохола и употребу мобилног телефона. Фудбалери Црвене звезде против кипарске играју утакмицу којом могу да обезбеде место у плеј-офу за Лигу Шампиона и четврту узастопну јесен у групној фази неког европског такмичења. Утакмицу из Никозије против Омоније преносимо од 17 часова на нашем првом телевизијском програму.

Уредник емисије: Наташа Ракетић
Уредници вести: Реља Трајковић и Ненад Селаковић
Продуцент: Бојана Туфегџић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво