Шта је важније - здравље или масовна окупљања?

 Србија ће чувати искрено пријатељство са Кином и наставити да развија  билатералну сарадњу у свим областима, укључујући и област  телекомуникација, изјавио је председник Александар Вучић на састанку са  амбасадорком Чен Бо. Вучић је упутио поздраве председнику Сију и изразио  захвалност на политичкој подршци Кине територијалном интегритету и  суверенитету Србије. Обавестио је саговорницу о разговорима у Вашингтону  и току дијалога у Бриселу. Амбасадорка Чен истакла је да је став Кине  према једнострано проглашеној независности Косова чврст и непромењив и  да ће њена земља наставити са међународном подршком Србији поводом тог  питања. Вучић је, и током састанка са амбасадорком Кине, поновио  одлучност Србије да задржи војну неутралност. Било је речи и о  заједничким актуелним и будућим пројектима, а саговорници су се  сагласили да се све припреме за реализацију пројекта Фрушкогорски  коридор добро одвијају.  Председник Вучић састао се и са српским чланом Председништва Босне и  Херцеговине Милорадом Додиком.

Укупна трговина Европске уније и Србије износила је прошле године 24,9 милијарди евра. То је 250 одсто више него 2009-те, када је почео да се примењује Привремени споразум о стабилизацији и придруживању, објавила је Делегација ЕУ у Србији, наводећи да је у прошлој години 63 одсто укупне трговине Србије обављено је са Унијом. Додају и да су Русија и Кина на другом и трећем месту, са 2,7 милијарди, односно 2,4 милијарде евра.

Грађани Србије морају да се одлуче да ли им је важније здравље или масовна окупљања, као што су весеља и утакмице, истакао је епидемиолог Предраг Кон на свом Фејсбук налогу. Поручио је да успешност борбе против вируса, као и евентуално погоршање епидемиолошке ситуације у земљи, зависи од солидарности свих грађана и поштовања мера заштите од Ковида 19.

Светска здравствена организација не зна када ће пандемија корона вируса бити завршена, али претпоставља да ће болест бити стављена под контролу у року од две године. Шест месеци откако је проглашена пандемија, вирус је углавном истог интензитета као на почетку, додаје се у саопштењу. У свету је 11-тог марта било 118 хиљада оболелих, а данас их је више од 28 милиона. Тренутно је 7 милиона активних случајева корона вируса. Од почетка пандемије преминуло је више од 914 хиљада људи, а опоравило се 20 милиона 300 хиљада. Најкритичније је у Северној и Латинској Америци. У Европи предњачи Француска са готово 10 хиљада оболелих у једном дану, а пораст броја заражених пријављује и Немачка.

На данашњи дан пре 19 година догодила се серија терористичких напада у Сједињеним Америчким Државама. Тог 11. септембра 19 терориста из Ал Каиде отело је 4 америчка авиона - два су ударила у Светски трговински центар на Менхетну у Њујорку, по један у сваки солитер за 17 минута. Погинуло је 2 хиљаде 753-оје људи. Трећи авион срушио се на Пентагон, главно седиште америчког Министарства одране у Вашингтону, а четврти у рурални део Пенсилваније. Због епидемије ковида 19 у Меморијалном музеју у Њујорку неће бити традиционалне комеморације уз читање имена жртава, већ ће се тај садржај емитовати уживо на званичном сајту Музеја.

Београдски фестивал игре под слоганом "Чиста сензација" почиње вечерас у Опери Мадленијанум, а програм је готово идентичан предвиђеном за март и април. На отварању у 20 часова, представиће се друштво из Барселоне "Веронал".

У београдском Атељеу 212 вечерас премијера представе "Дабогда те мајка родила". Редитељка је Тања Мандицх Ригонат.

После две недеље паузе наставља се фудбалска Суперлига. На отварању седмог кола на Бановом брду у 19 часова састају се Чукарички и Црвена звезда.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.
Уредници вести Марица Сердар И Реља Трајковић.



Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво