Купина родила, али цена ниска

Берба купина у Србији у знаку је одличног рода и квалитета, али ниске цене. Због тога су произвођачи у околини Ражња у дилеми да ли да уопште наставе бербу. Јер, како кажу, са ценом од 40 до 50 динара не могу да покрију ни трошкове производње.

Произвођачи у околини Трстеника беру и предају купину, а уопште не знају колико ће им бити плаћена. О томе смо разговарали са виноградаром и воћаром Душаном Јездимировићем из Божуревца. Он каже да је у време бербе воћа, уместо да се радује, под стресом јер брине коме ће и по којој цени продати пристигле плодове.

У емисији "Недељом за село" говоримо и о недостатку радне снаге због које долази у питање опстанак пољопривредне производње. У селима је све мање младих, а носиоци производње су углавном људи трећег доба. Зато се траже алтернативна решења међу којима су и стројеви за брање јагодичастог воћа.

Како живина подноси летње температуре, какви треба да су живинарници и на који начин може да се ублажи  евентуални топлотни стрес код животиња? О томе смо разговарали са професором Пољопривредног факултета у Београду Владаном Ђермановићем.

Пчеларска породица Гашпаровски из Бачког Новог Села отворила је прву апикомору у Војводини. О томе како мирис меда, воска и прополиса, уз зујање пчела, али без додира, утиче на људе који се подвргну апитерапији причала нам је Марија Гашпаровски.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво