Аја Софија - враћање поноса нацији или крај секуларизма у Турској

Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске, потписао је указ којим се Аја Софија у Истанбулу, која је основана као хришћанска црква, претвара у џамију. Претходно је Врховни суд Турске поништио одлуку из 1934. године којом је Аја Софија добила статус музеја. Изграђена је у шестом веку по налогу византијског цара Јустинијана и, била је то највећа саборна црква на свету скоро 1.000 година.

Аја Софија је део Унескове светске културне баштине, а ова организација апеловала је на турске власти да не мењају статус без шире расправе.Која блага у себи крије овај храм ? Какве је реакције произвео овај указ? Да ли оваква одлука може довести до још већих подела у свету?

Саговорници на ову тему биће др Јасмина С. Ћирић, историчарка, доцент филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу и сарадник Института за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду и ђакон др Србољуб Убипариповић, ванредни професор Универзитета у Београду.

Др Срђан Граовац, историчар, говориће о свом предавању на тему " Призренска лига - темељ сна о Великој Албанији".

У сусрет 51. Међународном сусрету деце Европе „Радост Европе" одржаће се низ бесплатних креативних радионица online и на отвореном, на платоу испред Дечјег културног центра Београд. До 28. августа биће одржано 25 радионица, на којима ће се кроз разноврсне уметничке медије представљати култура 16 земаља Европе. У нашу емисију ће се укључити Ивана Табори Обрадовић, уредница Дечјег Културног Центра.

Могу ли животиње оболети или пренети корона вирус, како се треба понашати ако имате кућног љубимца? На ова и друга најчешћа питања ће одговорити Предраг Тодоровић, ветеринар.

Аутор и водитељ: Драгана Живојновић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво