Реприза

Лидија Пилипенко

Вечерас ћемо слушати емисију „Код два бела голуба“ из 2013. године у којој је Лидија Пилипенко (1938-2020), наша велика балерина и кореграфкиња, говорила о свом уметничком путу, школовању, првим наступима у Народном позоришту, о најзначајнијим солистичким улогама, о балету и о кореографији:

"Балет је дијалог тела... Огромно богатство је балет... Сваки прелаз из корака у корак, зашто се догодио - поставићете питање. Догодио се зато што сте га видели у глави, зато што је то ваш језик, или мој... Зашто сам ја заљубљена у кореографију? Управо због тога!…" - изјавила је Лидија Пилипенко.

Након двадесет година играчке каријере и маестралних солистичких улога у балетима као што су „Лабудово Језеро", „Чудесни мандарин", „Кармен" „Дон Кихот", „Жизела", Лидија Пилипенко, првакиња балета Народног позоришта, је са подједнаким успехом постављала балетске и кореографије за опере, мјузикле, филмове и телевизијске емисије. Била је аутор либрета и кореографије за дела "Бановић Страхиња", "Јелисавета", "Вечити младожења", "Самсон и Далила", "Шехерезада"…

За своје богато стваралаштво , добила је бројне награде, међу којима су Награда за животно дело (2001), Награда "Димитрије Парлић" (2004) и Национално признање за допринос култури (2007).


Аутор емисије: Хана Гадосмки



Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво