Малине нема ко да бере

Временске непогоде, праћене градом и протекле недеље нанеле су штету усевима и засадима у појединим деловима Србије. На угроженим подручјима испаљено је 5 и по хиљада ракета, чиме је избегнута већа штета.

Уочи почетка бербе малина, чији је род ове године тридесетак одсто мањи него лане, произвођачи муку муче са радном снагом. На огласе се мало ко јавља, иако су дневнице 3 хиљаде динара, уз смештај и храну.

Управа за аграрна плаћања објавила је јавни позив за одобравање пројеката за ИПАРД подстицаје у руралном туризму. То је први пут да се сеоски туризам у Србији финансира преко ИПАРД фонда. Рок за подношење захтева је од 1. јула до 1. октобра. Подршка за реализацију инвестиција у сеоском туризму износи до 65 одсто вредности прихватљивих трошкова. Најмањи износ подстицаја по пројекту је 5 хиљада евра, а највећи 300 хиљада евра.

Производња цвећа у свету достигла је вредност од 180 милијарди евра, а и даље се шири. Слично је и у Србији где та производња годишње расте за око 10 одсто.

Према проценама, површине под цвећем су са 385 хектара, колико смо имали 2012-те године, порасле на више од хиљаду 100 хектара. О исплативости те производње разговарали смо са Горданом Игњатовић из Кораћице код Младеновца.

У селу Утрине у општини Ада, на фарми Берзе, отворен је Репроцентар за товну јунад расе шароле. На тај начин фармери ће на једном месту моћи да купују генетски квалитетна грла са пратећом документацијом.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво