Србија близу изласка из епидемије

У дану за нама од Ковида 19 преминула је једна особа, а новооболелих је 48, од тестираних 5174 грађана. Епидемиолошка ситуација у Србији је под контролом и сачуван је здравствени систем - изјавио је за Радио Београд 1 министар здравља Златибор Лончар. Нагласио је да је успех у борби против епидемије остварен због улагања у здравство у претходних пет година и најавио додатно побољшање услова рада за медицинске раднике.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је Србија близу изласка из епидемије, али да мора да се сачека да проценат новооболелих падне испод 0,5 одсто да би могло да се каже да је реч о спорадичним јављањима. Кон је за РТС рекао и да се током јуна "вероватно" могу очекивати и "џепови епидемије". Истакао је да се опрез мора задржати, јер постоји могућност да вирус уђе међу осетљиве групе, као што су домови за старе.

Аустрија је донирала првих осам тона хуманитарне помоћи Србији у борби против пандемије корона вируса, за 10 најугроженијих општина. Помоћ Развојне агенције Аустрије уручена је у складишту Црвеног крста Србије. Реч је о пакетима са хигијенским средствима, а планирани су и пакети помоћи и у храни. Министар иностраних послова Аустрије Александер Шаленберг и савезни министар за Европску унију и уставна питања Каролин Едштадлер предали су помоћ у присуству министра спољних послова Ивице Дачића и министарке за евроинтеграције Јадранке Јоксимовић. Дачић је захвалио Аустрији на помоћи која, како је рекао, већ годинама помаже Србији.

Амбасадор Црне Горе у Србији Тарзан Милошевић изјавио је да чврсто верује да ће проблем који је настао с отварањем границе бити решен у наредних 10 дана и истакао да је највећи интерес Црне Горе да се прво отвори граница са Србијом. Он је за ТВ Прва изјавио да списак земаља са којима ће Црна Гора отворити границе није коначан. Нагласио је да су Срби и Црногорци братски народ и да нико ко из Србије дође у Црну Гору неће имати проблеме.

Литургијом коју је служио патријарх Иринеј у Вазнесењској цркви, град Београд обележава славу - Вазнесење господње, познатију као Спасовдан, али ове године, због корона вируса, без литије на улицама. Литургији су присуствовали градоначелник Београда Зоран Радојичић и други градски званичници, црквени великодостојници и грађани. Градоначелник је честитао Београђанима славу и рекао да је то један од најлепших празника у престоници. Он је подсетио да је Спасовдан градска слава од 1403-ће године, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд за престоницу.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво