Сетва добро напредује, чека се киша

После првих несналажења због увођења ванредног стања, пољопривредни произвођачи наставили су несметано да обављају све пристигле радове, укључујући и сетву. Према проценама, тај важан посао завршен је на око 40 одсто планираних површина. У Војводини, због боље механизације и приступачности терена, радови на њивама иду много брже. Проблем је, међутим, недостатак влаге у земљишту који погађа и пшеницу. Зато ратари са нестрпљењем очекују најављену кишу.

У Србији је почела са радом Електронска пијаца која би бројним повртарима требало да омогући да продају приспеле производе. Повртар из Доњег Међурова код Ниша Војкан Станковић, који своју робу пласира пиљарама, каже да су због затварања пијаца цене поврћа пале, па се произвођачи боре за опстанак.

Пале су и цене товљеника, али не значајно, тако да се произвођачи још уклапају, узимајући у обзир цене импута. Председник Асоцијације сточара Срема и Мачве Зоран Ерић каже да проблем имају они који су производили прасад за угоститељске објекте, пошто они сада не раде. То су искористили накупци који по ниским ценама откупљују прасад.

У многим крајевима Србије ове године мраз је нанео штету воћу, посебно кајсијама.

Тако је било и у селу Миоковце, код Чачка, које је познато управо по производњи тог воћа. О томе смо разговарали са младим воћаром Марком Топаловићем који се нада да ће губитке на кајсији надокнадити друго воће.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво