Сјај долази из Тамнаве

Женски одбојкашки клуб Уб превалио је голем пут од регионалне мачванско-колубарске лиге до елитног друштва, сада и до освајања прве титуле Купа Србије. Озбиљан рад уродио је плодом, у клубу из Тамнаве води се рачуна о свим категоријама, од пионирки до првог тима, које с клупе предводи Маријана Боричић. У финалу су, подсетимо, ове девојке, у жестоком мечу, савладале екипу Јединства из Старе Пазове и пригрлиле најдражи трофеј. Ево прилике да тај догађај обележимо и у нашем породичном магазину, уз гостовање најискусније одбојкашице Убљанки Душанке Биберовић, која за собом има и поприличан играчки стаж у Италији, Француској, Турској...

Млади Врањанац Ђорђе Мерџијевић већ четврту годину живи и ради у Кини, у Шенжену, где је основао DSM тениску академију, кроз коју је прошло на стотине малишана из свих краја света. Био нам је у гостима у мају прошле године, овога пута није дошао само зато што се ужелео завичаја, већ и због добро познате ситуације око вируса корона. Све је стало у најмногољуднијој земљи света, па и тенис. Чућемо Ђорђеве утиске из прве руке, али и попричати о његовој тренерској каријери, у којој му је на почасној позицији играч по имену Лу Пенгју- заједничким трудом, ушли су међу 50 првих јуниора света, али Мерџијевић је уверен да ће овај тандем учинити много више и да би управо он могао бити једна од следећих планетарних звезда овог спорта.

Причамо данас и о кошарци, поново о онима који долазе, куцају на велика врата. Јуниори Партизана су освојили "Adidas Next Generation" квалификациони турнир, који се  играо у хали ФМП у Железнику, и тако изборили пласман на завршни турнир Евролиге. Црно-бели полетарци су у финалном мечу савладали CFBB Париз са 79:67, па Партизан, тако, има подмладак који ће га представљати на престижном турниру, чији је домаћин ове године Келн. Од 21. до 24. маја ови дечаци бориће се за титулу првака Европе. Ваља подсетити да су наш данашњи гост Лазар Стефановић, као и његови другари из тима Никола Радовановић и Лука Тарлаћ, били и у саставу сениорског тима Партизана  на завршном термину Купа Радивоја Кораћа у Нишу.

 

У госте нам долази  још један врло интересантан младић, зове се Богдан Јоксимовић, у исто време је капитен ФК Косјерић / постигао 20 голова ове сезоне/, председник КК Црнокоса, члан маркетинг тима КК Црвена звезда из Београда , директор фирме за израду дрвених реквизита за децу и-аутор мурала који красе зидове широм Србије. Спортски ген наследио је од оца, по коме се зове и меморијални турнир у лепом месту на реци Скрапеж. Није лако, али Богдан све то воли. Рецимо, са својим кумом- на смену-пере дресове кошаркашима, иако је први човек клуба, праве им сендвиче, организују путовања, штампају улазнице и плакате. Давно заборављено време ентузијазма, које готово нестварно звучи после петине новог столећа, али признајте да има оне неке фине дозе носталгије у свему томе и признајте да вам је мило што још такви момци постоје.

Поред спорта, као и обично, бележимо велики број дешавања из света културе, јавног и уметничког живота. У оквиру манифестације "Дани жена у `Метрополису", вечерас од 21 час, у здању у Македонској улици, наступиће кантауторка и пијанисткиња Катарина Пејак. Сутра увече, од 20 часова, на сцени Центра за културу Раковица музицира породични трио `Balkan Strings`- у име састава,  о овом традиционалном концерту, композитор, гитариста и патер фамилиас Зоран Старчевић. Симфонијски оркестар и Хор РТС припремају још једно спектакуларно музичко вече- о концерту под називом Musical Nights, који се одржава сутра увече на `Коларцу`, говори маестро Бојан Суђић.. Нова представа у продукцији `Рефлектор театра`, под називом „Уредник", премијерно је изведена синоћ у `Дорћол плацу`, чућемо утиске глумице Јелене Ракочевић.  

Велика хуманитарна журка одржава се наредне суботе, 14. марта, у Хангару Луке Београд, уз гостовања неких од најзначајнијих имена електронске сцене. Комедија „Monsieur Chasse или Идемо у лов" у зајечарском театру премијерно је изведена у среду- о томе Милош Ђуричић, уметнички директор позоришта `Зоран Радмиловић`. У Драми Српског народног позоришта изведена је премијера представе „Јованча на путу око света", према делу „Пут око света" ,Бранислава Нушића. Улогу Јулишке тумачи глумица Сања Ристић- Крајнов, чућемо како су `легле` једна другој. Мецосопран Љубица Вранеш узеће ућешће и у нашем специајлном програму поводом 60 година емитовања емисије `Време спорта и разоноде`, дотле ево прилике да је београдска публика послуша у улози Кармен, сутра увече , на сцени Народног позоришта.

У галерији `Lucida` у Чика Љубиној 11, у Београду, у току је изложба уметнице Кристине Пирковић. У Центру лепих уметности `Guarnerius` вечерас у 19 часова биће представљена изложба `Византија`, аутора Душка Ангела Трифуновића. Изложба Александра Денића "Помени све важне битке" у току је у Уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну. Трећа самостална изложба Стевана Субића у области медија стрипа и цртежа "Ток" траје у изложбеном салону Културног центра Зрењанина. Београд ће и овог марта са `Гитар Арт фестивалом` бити светска престоница гитаре и музичког света. Током 6 фестивалских дана, од 10. до 15. марта одржаће се 13 великих концерата и низ пратећих програма, а Београд ће посетити више од 130 најзначајнијих гитариста данашњице. О овом догађају прича директор фестивала Бошко Радјоковић. Кад смо већ код ове манифестације, издвајамо спректакуларни наступ гитарског квартета `40 Fingers`, као и концерт међународно прослављене култне група `Ођила`, заказан за 11. март, у `Комбанк дворани `.

Годишња признања Спортске мреже СпортНет за 2019. годину биће додељене у четвртак на Факултету за спорт , ласкаво признање добила је и емисија `Време спорта и разоноде`, која је проглашена за најбољу и најслушанију у 2019. години. Данас и сутра, 7. и 8. марта, одржава се Балканско првенство за ветеране у атлетској дворани на Бањици, Душка Лорбек-Манди, најавиће нам тај догађај. Награду `Раде Јовановић` за најбољу књигу афоризама на српском језику у прошлој години добио је Бојан Љубеновић, за издање `Противотров`. Редитељка Јована Томић испричаће нам о премијери несвакидашње представе `Кретање` у `Битеф театру`. Коначно, чућемо и балетску уметницу Татјану Татић, која ће у балету `Бајадера` тумачити лик главне јунакиње представе- индијске плесачице Никије. 

Током емисије уручићемо награде слушаоцима које додељују Дом омладине Београда и Опера и Театар `Мадленијанум`, чућемо и уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Неће изостати ни преглед резултата са утакмица домаће Линг Лонг и Прве фудбалске лиге Србије, као и из осталих земаља, баш као ни ноте које су и овога пута леп микс старих добрих фестивалских песама и актуелних хитова са светских топ-листа. Кад се будемо чули наредне суботе, 14. марта, у овој емисији, она ће већ закорачити у седму деценију свог постојања. Захвалност свима на истрајности, заједно смо јачи...

 

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво