Сетна и провокативна поезија Готфрида Бена

Песник и преводилац Никола Живановић говори о томе зашто воли књигу песама Готфрида Бена. Један од зачетника и најзначајнијих представника немачког експресионизма, Готфрид Бен (1886–1956) својом сетном и провокативном поезијом снажно је утицао на песничко стваралаштво како у Немачкој тако и у другим европским земљама. Његове песме строге форме, засноване на монтажи хетерогених језичких елемената, на мешању непесничког, научног и медицинског речника, представљале су истинску новину у песничком изразу.

Наш саговорник открива зашто му је песништво Готфрида Бена значајно, које песме највише воли, колико му је као песнику био значајан сусрет са овом поезијом, а говори и о квалитету превода његових стихова код нас. Поред Бена, Никола Живановић издваја песнике као што су Константин Кавафи, Вилијам Батлер Јејтс, Томас Стернс Елиот. Сви ови песници њему су лично били значајни. У поезији ових аутора он уочава и једну заједничку црту, а она се тиче својеврсног урбаног језгра њиховог поетског доживљаја света. Квалитет урбаног става према свету постоји и у песмама Готфрида Бена, што је и један од разлога зашто се наш гост овим песмама често враћа. Никола Живановић је завршио општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду. Објавио је три књиге песама. Пише поезију есеје, приче, критику и преводи са енглеског језика. Песме су му превођене на више страних језика и заступљене у већем броју антологија.


Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво