Хонг Конг за пинг-понг

Димитрије Левајац, заједно са колегама из репрезентације Србије, прописно је изненадио и још више обрадовао спортску Србију пласманом на Олимпијске игре у Токију. Шлаг на торти квалификационог турнира била је победа над фаворизованим Хонг Конгом, која је нашој селекцији обезбедила место на највећој планетарној смотри. 18-огодишњи Левајац, иначе члан  Баната из Зрењанина, стоним тенисом почео је да се бави у Русији, и то на препоруку лекара који му је, због диоптрије, препоручио да се бави спортом у коме је лоптица мала и брза. И тако је ономад, у Москви, све почело, верујемо да је то тек старт једне успешне биографије, макар је Димитрије већ, као јуниор, постао сениорски првак државе, освајао бројне турнире у земљи и свету и, ево, дочекао излазак на олимпијску позорницу, што је сан сваког спортисте.

Једна од основних мисија ове емисије Радио Београда 1 је да открива лепе стране спорта, како би се свет што више бавио рекреацијом. У том смислу, напоменимо да ПСК Победа управо данас на Рајцу окупља децу из целе земље да заједнички промовишу спортски дух, дружење и активности у природи, као што су планинарске шетње, такмичења у навлачењу конопа, скакање у врећи, оријентиринг лавиринт, пењање уз вештачку стену.Победина школа оријентације започиње 27. фебруара, траје четири викенда, о томе ће нам више испричати Снежана Тодосић, заменица потпредседседника ПСК Победа. Придружиће нам се и Јелена Ковачевић, која ће нам испричати више детаља о активностима малишана, али и о честим окупљањима старих чланова овог клуба, на којима је увек све лепо, весело, пуно дивних прича и у спортском духу.

Снежана Берић, јавности позната и као Екстра Нена, представила је свој нови, 12. по реду албум. Већ на прво слушање, јасно је да је , у односу на већину онога што се данас објављује- посебан, другачији. Њен, да будемо прецизнији. Навикла нас је да буде своја. Нетипична, другачија. Чини се да јој је и сада у првом плану било да задовољи своје афинитете, који подразумевају најстроже критеријуме у свим формама уметничког изражавања. Док није све имала под контролом, док све није било тип-топ, није ни било шансе да се појави албум `Марионета`. Када су се коцкице сложиле, када се сакупило друштво истомишљеника- већ је било јасно да је сазрело да ово издање угледа светло дана. Нена ће бити гошћа емисије `Време спорта и разоноде` овог суботњег поподнева.

Бруно Петрали, певач из Ријеке, коме је сада деведесет пета година, први је певач који је снимио незаборавни хит `Све моје јесени су тужне`, на ноте Жарка Петровића. Толике године касније, Петрали је одлучио да направи и сними кавер верзију ове евергрин песме, и то у двојезичној форми, на италијанском и нашем језику, препев је сам написао. Екипа уз њега је нова, подмлађена и лепа. Бруно извођење песме дели са младом београдском певачицом Милицом Јелић и ријечким бендом `Sarah &The Romance`. Наша гошћа је управо Милица Јелић, диригенткиња и певачица класичне музике која ће нам говорити о овој сарадњи, чућемо финални снимак, али и говорити о њеном хору и ансамблу `Алилуја`, као и о сарадњи са Симфонијским оркестром РТС-а, ансамблима из Мађарске, Аустрије, Италије...

Током поподнева укључиваћемо се у кошаркашку утакмицу Србија-Нигерија, на којој наше даме у `Штарк Арени` играју најважнију утакмицу ове фазе квалификација за Олимпијске игре, практично- од њеног исхода зависи пласман у Токио, ако већ у главама унапред прежалимо селекцију Мозамбика, наредног ривала. Нова тура припрема боксерске репрезентације Србије одвија се на Авали, Милан Пиперски, селектор, поред осталог, прича нам о појачању у стручном штабу. Прошлог викенда одржано је дворанско првенство Србије у атлетици- Страхиња Јованчевић је доказао да је још једном у сјајној форми, а две даме су се окитиле чак са по две медаље- спринтерка Црвене звезде Милана Тирнанић и Марија Стамболић из Омладинског клуба Београд, која је била без премца на 800 и 1500 метара.

Поводом сто година од почетка рада Опере Народног позоришта у Београду, 11. фебруара на Великој сцени, биће изведена Пучинијева `Мадам Батерфлај`. На сцени `Петар Краљ` Атељеа 212, пак, синоћ је први пут изведена `Лажљивица` Николаја Кољаде, утиске износи редитељ Стефан Саблић. Оперета `Весела удовица` има заказану премијеру за 13. фебруар у Опери и Театру `Мадленијанум`. У Крушевачком позоришту до 10.фебруара траје ревијални фестивал представа за децу `Крушка`. Синоћ је на сцени `Бата Стојковић` у `Звездара театру` изведена нова верзија представе `Тре сореле`.

У `Битеф театру` у петак гостује представа `Нико и ништа`, нови комад уметничке групе `Три гроша`, чија је премијера у децембру била у лазаревачком `Пулс театру`, који је и копродуцент представе. У поводу шест деценија од смрти француског нобеловца Албера Камија, изведена је премијера `Калигуле` у Народном позоришту у Београду, чућемо редитељку Снежану Тришић. Отварање Градског позоришта `Семберија` и премијера представе `Комедија ометена у развоју`- историјски су догађај за Бијељину. О првенцу нам прича,с нескривеном, оправданом радошћу, управник театра `Семберија` Иван Петровић.

Педесет трећи међународни `Бели крос` одржава се сутра, у организацији Атлетског клуба `21. Мај`. У Културном центру Зрењанина отворена је изложба посвећена архитекти Александру Стјепановићу. У Музеју савремене уметности Војводине, 11. фебруара- перформанс `Чишћење димњака`. Уметница Уна Новосел отвориће самосталну изложбу слика вечерас у Галерији УЛУС. `Љубавни времеплов`- кабаре о љубавима српских великана, у драматизацији и режији Весне Станковић, на репертоару је 14. фебруара. Бележимо и бројне активности Удружења `Тачка сусретања` из Вршца, музички матине `КоторАрт Трија` на `Коларцу`, троструки албум поводом две деценије ауторског рада гитаристе Владана Паје Вучковића, чућемо и Мињу Суботу, једног од добитника `Вукове награде`. Биг Бенд РТС-а у среду, 12. фебруара одржава у Великој сали Дома омладине Београда концерт под називом `САД Џез амбасадори`

Дом омладине Београда и Опера и Театар `Мадленијанум` обрадоваће наше слушаоце картама за фина културна дешавања, а витез кулинарства Милијан Стојанић новим предлогом јеловника за недељни ручак. Пратимо актуелна дешавања из домаћег и међународног спорта, из света културе, јавног и уметничког живота.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво