Моја књига

Сликар и вајар Милош Шобајић говори о томе зашто воли роман ''Замак'' Франца Кафке. Чућемо како је Милош Шобајић открио овај роман, зашто читалачки сусрет са тим делом сматра прекретницом у свом духовном развоју, и какве везе он уочава између филмова Алфреда Хичкока, романа ''Обломов'' Ивана Гончарова, дела Петера Хандкеа и Кафкиног књижевног света.

''Замак'' је последњи написани роман Франца Кафке, а по многима је то и његово најзначајније књижевно дело. Мрачан и на тренутке надреалан, роман ''Замак'' говори о отуђењу, бирократији, наизглед бескрајним фрустрацијама људских покушаја у борби с влашћу и бескорисним и безнадним трагањем за недостижним циљем. Главни јунак, геометар К. покушава да преброди осећај изгубљености након недељу дана боравка у селу. Он покушава да се избори са тајанственим замком, који управља селом и коме нико не може да се приближи осим пар службеника који иду по селу и скупљају податке. Роман ''Замак'', као и роман ''Процес'', тематизује осећање безначајности и немоћи појединца, као и скривену моћ владања над другима.

Милош Шобајић је завршио Ликовну академију У Београду. Живи и ради у Паризу од 1972. године. Оснивао је 2005. Факултет за уметност и дизајн на Универзитету Мегатренд у Београду, на којем је био професор и декан до 2014. године. Имао је више од осамдесет самосталних изложби и излагао на око четири стотине двадесет групних изложби по свету. Његова дела се налазе у тридесетак светских музеја. Добитник је низа награда у Србији.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво