Време спорта и разоноде

Представници Србије, Слободан Шобић и Вељко Шукало. по позиву Кинеске федерације за џет ски, подводне спортове и мотонаутику, учествовали су на престижном такмичењу, одржаном на Цаое реци у Шаосингу. у кинеској покрајини Џеђанг. Церемонија свечаног отварања, сведоче наши учесници, била је у рангу Олимпијских игара, дочек незабораван. Наш данашњи гост, Вељко Шукало, уједно је и председник Мотонаутичког и Џет ски савеза Србије, па је, у нама блиској земљи, имао неколико изузетно конструктивних развора, у вези продубљивања сарадње две федерације. Такмичење у Шаосингу, иначе, одржано је у шест категорија, пред нашим репрезентативцима до краја године су још путовања и учешћа на великим такмичењима на Бахамима и на Тајланду.

Данас ћемо сазнати шта је то SOFA и чиме се бави. SOFA (Студентске и омладинске физичке активности) , укратко, јесте непрофитно спортско удружење, ћији је циљ стварање услова да се студенти и млади бесплатно баве спортом и физичком активношћу. Идеја о SOFA пројекту је настала почетком 2014. године када је и представљена студентима од стране министра омладине и спорта Вање Удовичића.  SOFA и сада своје активности организује под покровитељством и подршком Министарства омладине и спорта. Мисија амбициозних људи који стоје иза SOFE је промовисати волонтеризам и активизам, здрав начин живота, спортски дух и тимски рад, чиме се развија личност и физичка кондиција свих учесника. Преко 500 младих из Београда, Крагујевца, Новог Сада, Суботице и Ниша се прошлог викенда такмичило, дружило и одлично провело на највећем бесплатном турниру за омладину `SOFA Open, у Заводу за спорт и медицину спорта Коштуњак. О томе при;амо са Јеленом Дутином, нашом гошжом која обавља функцију генералног секретара SOFE-а, а нашим слушаоцима позната је и као репрезентативка државе у сквошу.

Удружење за борбу против дијабетеса града Београда - `Плави круг`, у знак обележавања предстојећег Светског дана дијабетеса, организује осми маратон и трку подршке особама оболелим од дијабетеса, сутра на Ади Циганлији. Трка подршке отворена је за све који желе да подрже особе које живе са овим здравственим проблемом. На овај начин подсећамо јавност колико су физичка активност и здрав начин живота битни у спречавању појаве дијабетеса. Дужина круга је 7700 метара, а трка се може прећи шетањем, трчањем или на ролерима. О овој манифестацији, али и свему другоме што је неопходно за нормалан живот са дијабетесом, говориће нам Бојана Марковић, предсеница удружења`Плави круг`.

У госте нам долази и једна од водећих регионалних музичких звезда, Ида Престер, која се одлучила, после 15 година каријере у оквиру разних пројеката, за самостални албум, кога ће објавити ускоро, под сопственом етикетом. Подсећамо да је Ида с групом `Лолобриђида` харала сценама и фестивалима на овим просторима, упамћена је и по раду у неким другим `причама`, пројектима `MAiKA` и `Frau Casio`. Први сингл се зове ''Шанса'', за кога је аранжман и продукцију урадио Воја Аралица. Говори о једној фантазији, неоствареном потенцијалу велике страсти, о успоменама које се нису догодиле. Песму ''Шанса'' прати и необичан, шарени спот снимљен у спортској дворани, ангажовано је чак 25 плесача. 

Породични магазин Радио Београда 1 и ове суботе, поред спорта, прати и дешавања из културе, јавног и уметничког живота, као и неке фине људе који шире позитивне вибрације и својим ангажманом оплемењу свет у коме живимо. Једна од њих је Александра Богдановић, која- уз огромну подршку пријатеља и помоћ фамилије- чини све да неке лепе књиге дођу до оних којима су потребне и који ће им се искрено обрадовати. Из свог `књижевног штаба` у Вранићу, где уредно и педантно сортира на хиљаде наслова свих области и жанрова, а онда они `одлазе на пут` до своје читалачке публике, од оних најмлађих до оних који су вечито млади. Бајка о доброј вили која није знала да је добра вила- то је прича о активностима Александре Богдановић. и њених најмилијих, који су све своје време, бригу и пажњу посветили акцији `Књига за све`. 

Програм за превенцију вршњачког насиља у Великој Британији примењује се двадесет година, у Србији га спроводи једино основна школа `Његош` у Нишу. Заиста несвакидашњи приступ, који-очито-код малишана делује на смањење напетости и стреса, које често добијају у `наследство` од презаузетих родитеља. Овај програм спроводи инструкторка Марија Митић, која овај програм обавља уз сагласност Министарства просвете, али и мајки и очева ученика. Најсрећнија је, вели Марија, кад ђаци питају- `Учитељице, кад ћемо да се масирамо?`... 

"Себе не видим као писца него као неког ко не заборавља"- рекао је, поред осталог новинар Петар Пеца Поповић, коме је Књижевна општина Вршац објавила књигу `Пролећа у Топчидеру`. Велики добротворни концерт заказан је за 13. новембар у Центру `Сава`, у организацији УНИЦЕФ-а. У главним улогама- чланови хора `Колибри`, али и Немања Радуловић и Стефан Миленковић. 25 година рада зрењанинског културно-уметничког гусларског друштва `Петар Перуновић Перун` биће обележено вечерас, из програма Културног центра града на Бегеју за наредну седмицу издвајамо и `Дан домаћег филма`. Кикинда је највеће зимско станиште сова ушара у Европи, феномен окупљања ових птица у равничарском граду има посебне размере, и рако већ више од двадесет година. Како се Месец сова у Кикинди обележава овог новембра?

После представљања свог другог годишњака, из Опере и Театра `Мадленијанум` за сутра најављују нови музички програм, концерт под називом `Музичко путовање са сцене Мадленијанума`. И ове године додељене су струковне награде истакнутим уметницима, признања додељује Удружење балетских уметника Србије. Још само неколико дана отворена је у Библиотеци града Београда изузетна изложба, која је и омаж великом писцу Милораду Павићу. Изложба `Торбе- иконе и инвестиције ванвременских аксесоара` свечано је отворена у Базелу. Женске торбе су инспирација не само за џепароше, него и за нежна, сензибилна женска срца и вечна мистерија за мачо типове. Ана Цвејић, као представница Србије, приказала је своје уникатне моделе на овој престижној изложби.

Наш познати сатиричар и афористичар Александар Чотрић представља јавности своје ново остварење- антологију пољског афоризма, под називом `Пољски пут` . Први `Ангажман фест`, фестивал едукативних позоришта за младе, одржава се од 13. до 17. новембра у Дому омладине Београда. Овогодишњи, петнаести Међународни позоришни фестивал `Балкан Театар Фест` одржаће се од 8. до 19. новембра у Центру за културу у Димитровграду. После наступа за новосадске и смедеревске бебе, Београдска филхармонија поново дочекује најмлађу публику у својој сали, која се и овог пута претвара у музичке јасле. Наиме, опет ће бити одржани концерти за бебе, програми који су, у својим претходним издањима, наишли на изузетан ођек. Треба рећи и то да је Београдска филхармонија добила награду у категорији `Односи с јавношћу` за кампању концерата за бебе на фестивалу интегрисаних комуникација `Кактус 2019`.

Време је за други `Новембар фест`, одржава се од 15. до 17. новембра у Гастро хали Новосадског сајма. У `српској Атини` очекује нас и Новосадски џез фестивал, од 14. до 16. овог месеца, у Српском народном позоришту. У Димитровграду је наредног викенда традиционална изложба димљеног свињског меса, одржава се под називом `Дани царибродске шушенице`. Најављујемо и изложбу `Три века пиварства у Србији`, у Музеју науке и технике у Београду, затим поставку `У апотеци "Код угарског краља Светог Стефана`, биће отворена у четвртак, 14. новембра, у `Колегијум Хунгарикуму`. Словеначки певач и текстописац Зоран Предин представиће се београдској публици концертом „Зоран пева Арсена" , 15. новембра у `Комбанк дворани` .  

Представљамо и изложбу слика `Овде немаш шта да видиш`, Милице Вучковић, у клубу `Барака`, затим изложбу Срђана Ђилета Марковића `Београд 2099` у `Галерији 73` на Бановом брду, као и изложбу и промоцију монографије Мише Михајла Кравцева, у уторак 12. новембра. Јубиларно, педесето издање `Златног пера Београда`- 15. Међународног бијенала илустрације, отворено је у Конаку кнегиње Љубице. У оквиру 16. међународног фестивала "Чембало, жива уметност", Софија Перовић одржаће солистички концерт у свечаној сали Скупштине града Београда у уторак, 12. новембра.

Као и обично, пратимо кретање резултата на утакмицама Линг Лонг супер лиге Србије и Прве лиге наше земље, као и важнијих фудбалских шампионата. Баш као и све занимљивости и информације из света који је око нас, које стигну током емисије. Ту је и витез кулинарства Милијан Стојанић, са предлогом јеловника за недељни ручак.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић. 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво