Код два бела голуба

Претпоставља се да је деспот Стефан Лазаревић умро од срчаног удара 18. јула, односно 1. августа, 1427. године за време лова негде поред Младеновца или, како новија истраживања доносе, у селу Глава код Крагујевца.

По сведочењу хроничара, над Београдом су се навукли црни облаци, као да је ноћ. У једном тренутку једва је изустио:

"По Ђурђа, по Ђурђа".

Тражио је свог сестрића Ђурђа Бранковића, који је на сабору у Сребреници, у Босни 1426. године проглашен за његовог наследника.

Пренет је у Манасију и сахрањен на брзину, јер је, по речима Константина Филозофа "ту негде близу била исмаилићанска војска".

На петстоту годишњицу смрти, 1. августа 1927. године Стефан Лазаревић прибројан је светитељима. Патријарх Димитрије тада је рекао:

"Био је ратник и дипломата, књижевник и градитељ, али његово главно дело беше непрестана милостиња и често прочитавање божанских књига. Овај добри господар био је мање деспот, а више брат!"

Стефан Лазаревић је једини српски владар чији су земни остаци индентификовани ДНК анализом, што по речима Тамаре Огњеновић "заокружује слику о његовој посебности и у смрти, и у животу".

Радио Београд 1, 20.00

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво