Гости из прошлости

Белуш Јакшић је на свет дошао у Крагујевцу, 1864. године. Оца Ђуру Јакшића, песника и сликара, надживео је за свега четири године. Имао је брата Милоша и сестре Тијану и Милеву, и читав се његов живот да разазнати из преписке између припадника породице или кућних пријатеља.

Јован Јакшић - Белушу Јакшићу, 3. септембра 1879:

"Љубазни Белуше, ја сам мислијо да учиш, али кад не можеш као што ми се у другом твом писму тужиш а ти мани, па учи само цртање, али науку немој сасвим одбацити, већ поред цртања читај и ради колико можеш. Цртање ради приљежно, немој проводити време у безпослици, јер само вредним радом долази се до Рафајела. Твој Чика Јоца"

Јован Јакшић је млађи брат Ђуре Јакшића, свештеник у Српској Црњи. Отац Милете Јакшића, песника. Јован углавном води читаву преписку са Ђурином женом и децом у име све Ђурине браће.

Белуш Јакшић - Јовану Јакшићу, Београд, 1880-1881:

"Мили и љубезни Чика Јоцо, ево ја ти пишем радосно писмо за Мене и Тебе тако исто а мислим и за свију вас тако исто, да ћу ако бог да у Француску скорим временом да учим тамо моловати у Париз где ћу научити француски, немачки, талијански и други језика, даклем да те известим како има један добротвор живописац први Мункачи Михаљ који је посто овако - прво је бијо шегрт тишлерски и ту га узме један професор гди код њега научи живопис и одатле га прати у Беч и Париз и почне туна страшно велике слике моловати и посто је светским живописцом, дакле зато је посто добротвор штоје и он сирома бијо а сад стоји на милијонима новаца. Ђаке који оће да уче живопис, његова рана, одело и све потребе док не изуче све, па онда пушта, а тај што оће да ме препоручи тамо то је професор Салаји Ђури и дописник у маџарским новинама, даклем, он ће сад ома да пише тамо у Пешти зашто ће он у Пешти сад да дође а обадвојица су Маџари, овај за љубав баби покојноме милом и премилом оцу моме а вашем брату и чикама дечијим, а ја мислим да ће да ме прими за што сам ја једног славног човека син на свету, а кад он пише тамо а онај одговори, онда ћу ти писати јопет, а ја то мислим да ће бити кроз две недеље највишђе и онда ћу те ја, мислим, већма обрадовати ако ме усхтедне примити..."

У "Гостима из прошлости" - Белуш Јакшић.

Аутор: Бранислав Тодоровић Клинић

Радио Београд 1, 13.05

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво