Код два бела голуба

Поводом међународног скупа византолога - "Византија свет промена" репризирамо разговор са академиком Љубомиром Максимовићем о Катедри за византологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, која постоји већ 110 година. Данас се историјом Византије баве институције у Европи, САД, Канади, Грузији, Јерменији, Турској, чак у Кини и Јапану, а књига "Историја Византије" Георгија Острогорског преведена је и у Кореји.

Последњи ученик Острогорског је др Љубомир Максимовић, професор - емеритус на Филозофском факултету и један од најистакнутијих српских византолога. Када се 2006. године обележавала стогодишњица Катедре за византологију Филозофског факултета у Београду остварили смо разговор са академиком Љубомиром Максимовић који поново емитујемо.

Радио Београд 1, 20.00

Насловна страна: Цар Јустинијан са пратњом, мозаик у апсиди цркве Сан Витале у Равени, око 547.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]