Читај ми!

Обележавање 50 година од оснивања Електронског студија Радио Београда

Пројекат „Pres(s) Schaeffer”, директан пренос из Студија 6

У уторак, 13. децембра у 20 часова и 30 минута, у Студију 6 Радио Београда наступиће италијански перкусиониста Елија Морети и новосадски композитор Љубомир Николић, представљајући пројекат инспирисан стваралаштвом пољског експерименталног композитора Богуслава Шефера.

Тежећи да реконтекстуализују стваралаштво овог аутора, који је једну од својих композиција реализовао управо у Електронском студију Радио Београда, Морети и Николић користе различите звучне материјале и изворе из Шеферове заоставштине - од семплова насталих у студију ПРЕС у Варшави, затим материјала креираног у нашем електронском студију, до реализације графичких партитура овог композитора. Композитор Љубомир Николић, као гостујући уметник у Електронском студију Радио Београда, током јесени 2021, креирао је базу звукова и семплова на аналогном синтисајзеру Synthi 100 по узору на Шефера, који ће користити током наступа у „Шестици".

Италијански перкусиониста Елиа Морети, који ће се Николићу придружити на овом концерту, посвећен је истраживању звука и експерименталним формама музичког позоришта. Као докторант на Карловом универзитету у Прагу, Морети проучава однос између музике и извођачких уметности, са посебним фокусом на перформативност звука. Нарочито га занима начин на који звук може да допринесе промени доживљаја перформанса и занима га начин на који уметничке праксе учествују у контексту (друштвеним основама) из којег произлазе или реагују.

Током наступа у Студију 6, Елиа Морети и Љубомир Николић ће извести композиције: SynthiStory (Богуслав Шефер), Pres(s) Schaeffer (Љубомир Николић), Invisible and indivisible relationality (Елиа Морети), No name (Љубомир Николић/ Елиа Морети), Non stop (Богуслав Шефер) и Synthi100ri (Љубомир Николић).

Сви заинтересовани да присуствују концерту уживо могу да се пријаве на мејл: muzicka3p@rts.rs



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво