Нова дискографија

Представићемо албум са Пруским квартетима Волфганга Амадеуса Моцарта, који је кватет Кјароскуро објавио 10. новембра за издавачку кућу Бис.

Овај интернационални гудачки квартет који наступа на оригиналним инструментима, основан 2005. године, предводи харизматична руска виолинисткиња Алина Ибрагимова, а у њему још наступају и шпански виолиниста Пабло Ернан Бенеди, шведска виолисткиња Емили Хернелунд, као и француска виолончелисткиња Клер Тирион.

По речима критичара магазина Грамофон, у питању је ансамбл који је „предводник у аутентичном извођењу камерне музике класичне епохе", чији чланови свирају на инструментима са цревним жицама и историјским гудалима, те њихов звук понекад може представљати „шок за уши, али у најбољем смислу те речи". Углавном фокусирани на класични и раноромантични репертоар, ови уметници су до сада објавили снимке са делима Моцарта, Бетовена, Шуберта и Менделсона.

На најновијем издању, чланови кварета Кјароскуро представили су три последња Моцартова квартета компонована 1789. и 1790. године. Аутор их је првобитно посветио Фридриху Вилхелму II, пруском краљу, иначе виолончелисти аматеру, верујући да ће за њих добити новчану накнаду. Но, како се то није догодило, Моцарт је из нужне потребе за новцем, квартете продао бечком издавачку Артарији. Објављени су након композиторове смрти и не садрже посвету краљу.

Ауторка Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво