Грамофонија – Композиције Франца Листа

Прелиде, Шпанску рапсодију и Мађарске рапсодије број 2 и 9 слушаћете у извођењу чланова Мађарског државног оркестра под управом Ђуле Немета. Емитујемо записе са плоче коју је објавила продукцијска кућа Квалитон 1975. године.

Етикета Квалитон се током педесетих и шездесетих година везивала за издања са врхунским снимцима уметничке музике, али су након оснивања Хунгаротона 1967. године, плоче ове компаније чешће садржале записе народне музике. Међутим, било је значајних изузетака, као што су издања са Шенберговим Пјероом месечаром, делима Лутославског и Месијана, те бројне плоче са Листовом музиком од којих је једна од најуспешнијих управо ова коју вечерас емитујемо. Снимци које је забележила Јудит Лукач објављени су у више од десет верзија, укључујући издања на траци, а у иначе богатој дискографији Ђуле Немета, ово је плоча са највећим бројем реиздања. Продуцент је био Јанош Матјаш, а поред мађарског, постоје издања намењена немачкој, совјетској и португалској публици.

Програмски коментар за ово издање је написао Петер Варнаи, који је са мађарским државним издавачем сарађивао још од оснивања. Дизајн омота је реализовао Ђезе Варга, чувени мађарски илустратор чији се радови налазе у различитим публикацијама широм света. Занимљиво је да све верзије ове плоче имају исто графичко решење омота, што није био чест случај са другим издавачима.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво