Читај ми!

55. Мокрањчеви дани

Вечерас почињемо циклус посвећен прошлогодишњем 55. издању фестивала Мокрањчеви дани, који је одржан од 11. до 17. септембра у Неготину. Уједно најављујемо почетак овогодишње манифестације која ће почети традиционалним натпевавањем хорова 10. септембра, али и директан пренос концерта Гудачког квартета Александре Вребалов и квартета Тајј из Новог Сада, који можете да пратите на нашим таласима 13. септембра са почетком у 21 час.

Први Мокрањчеви дани одржани су у септембру 1966. године у дворишту композиторове родне куће у Неготину. Основна замисао фестивала - да се кроз музику искаже признање композитору, али и да се млади подстакну за рад у областима којима је Мокрањац отворио пут - одржала се до данас. Интересантно је истаћи да су, временски и садржајно, први фестивали били везани за Неготински вашар, један од најстаријих у Србији. Године 1972. Мокрањчеви дани постају самостална манифестација са сопственом програмском шемом која спаја музичко, ликовно, књижевно и позоришно стваралаштво.

У вечерашњој емисији чућете наступ Хора „Свети Стефан Дечански" из Новог Сада под управом Тамаре Адамов Петијевић, који је под називом Музичке имиграције, одржан 12. септембра прошле године у Цркви Свете Тројице у Неготину. На репертоару су била дела композитора православне музике који су били гоњени и мењали географске просторе или оних који су по Европи тражили инспирацију за своје стваралаштво.

У наставку ћете чути снимак са концерта Хора „Свети Серафим Саровски" из Зрењанина, који је у истој цркви, под управом Божидара Црњанског наступио 16. септембра прошле године.

Хор је основан 1995. године и делује при Храму манастира Свете Меланије Римљанке у Зрењанину. Чланови овог ансамбла су професионални хорски певачи који су ангажовани у Опери Српског народног позоришта у Новом Саду, Народном позоришту у Београду, као и на Академији уметности у Новом Саду.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво