Читај ми!

Фестивал Промс 2022

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 5. августа у Ројал Алберт холу у Лондону. Наступали су чланови Симфонијског оркестра Би-Би-Сија под управом Семјона Бичкова, а солисткиње су биле пијанисткиње Катја Лабек и Маријел Лабек. На програму овог концерта који смо добили посредством међународне размене чланица Еурорадија, била су остварења Џулијана Андерсона (светска премијера Друге симфоније), Бохуслава Мартинуа (Концерт за два клавира и оркестар) и Сергеја Рахмањинова (Симфонијске игре, опус 45).

Џулијан Андерсон је Другу симфонију писао по поруџбини Би-Би-Сија, Минхенске филхармоније и Кливлендског оркестра. Ово троставачно остварење са поднасловом Панораме Прага инспирисано је фотографијама чешке престонице које је Јозеф Судек правио педесетих и шездесетих година прошлог века, а по којима је и данас познат широм света. Међутим, како је и сам Андерсон истакао у програмској књижици која прати Промсов фестивал, „.... упркос мојој инспирацији Судековим фотографијама и поднаслову који сам дао симфонији, она није програмско дело. Заиста није потребно да имате предзнање о чешкој култури или о Судековим радовима како би је разумели... Поред поменутих фотографија, за писање овог дела инспирисале су ме и две чешке средњовековне химне посвећене Светом Вацлаву, које имају свој одјек у овој симфонији", речи су овог савременог британског композитора. Прва два става симфоније премијерно су изведена у Минхену у јануару, а затим поново у Прагу, априла ове године, док је на Промсовом концерту који репродукујемо у емисији Друга симфонија изведена у целини, а композитор ју је посветио Семјону Бичкову.

Француске пијанисткиње Катја Лабек и Маријел Лабек пажњу светске јавности привукле су 1980. године када је њихов снимак Гершвинове Рапсодије у плавом за два клавира продат у преко пола милиона примерака. Осим традиционалног пијанистичког репертоара, оне радо изводе и дела савремених аутора, џез остварења, као и поп музику и експериментални рок.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво