Читај ми!

Нова дискографија – Антоан Тамести свира Телемана

Вечерас представљамо албум француског виолисте Антоана Таместија и Академије за стару музику из Берлина, на којем се налазе композиције Георга Филипа Телемана. Овај албум почетком године објавила је дискографска кућа Хармонија мунди.

Тамести је последњих година стекао репутацију једног од најбољих светских виолиста, наступајући као камерни музичар или солиста, те иницијатор настанка Концерата за виолу савремених аутора попут Јерга Видмана, Бруна Мантованија и других. Ипак, на овом албуму, поново се враћа се својој „првој љубави", а то је барокна музика. Након Бранденбуршких концерата Јохана Себастијана Баха, које је објавио прошле године, такође са Академијом за стару музику из Берлина, на свом најновијем издању представио је дела Георга Филипа Телемана, укљућујући и први концерт за виолу у историји музике.

Телеман, који је био активан као музички директор у Франкфурту и Хамбургу, често је експериментисао са различитим звучним комбинацијама, користећи мање познате или популарне инструменте. Међу њима је била и виола, за коју је написао први солистички концерт, али и први двоструки концерт, који на овом албуму изводе Антоан Тамести и Сабине Феланд.

Иако је био први у историји музике, овај концерт данас није тако познат, упркос чињеници да је део редовног курикулума на студијама виоле широм света. Исто се може рећи и за нека друга дела на овом албуму, која представљају различите сегменте Телемановог стваралаштва и откривају богату музичку имагинацију овог аутора.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво