Читај ми!

Рефлексије

Душан Маљковић: Другарица Милева

У емисији Рефлексије можете слушати текст Душана Маљковића „Другарица Милева”, написан поводом представе „Госпођа Ајнштајн”, према тексту Снежане Гњидић, у режији Карин Росничек и извођењу глумаца Народног позоришта из Београда.

Драмска списатељица Снежана Гњидић желела је да прикаже своје виђење брака између Милеве Марић и Алберта Ајнштајна, брака из којег се, између осталог, родила и теорија релативитета. Наиме, у измишљеном лимбу где се сусрећу након смрти, супружници покушавају да разреше своју прошлост испреплетену креативношћу, страшћу (научном колико и телесном), и разноликим усхићењима, ридањима и еурекама, обавештава нас Душан Маљковић. Редитељка, по сопственом разумевању, није дозволила да Милева постане жртва лишена делотворности, јер је имала снаге да издржи и болни ударац изазван Ајнштајновим захтевом за развод и проблеме са психички оболелим сином Едуардом. Редитељка паралелно осликава распон њених душевних стања: од дивљења великом физичару, љубави, постепеног разочарања све до беса и гнева, прожетог и лепим сећањима на заједнички живот.

Изражајна глума Душанке Стојановић Гилд, која је у средиште представе ставила управо Милевин лик – док Алберт донекле седи на „помоћној клупи", на тренутке исувише детињасто и неозбиљно приказан осредњом улогом Горана Јевтића – дочарава нам стваралачка збивања на ивици сновиђења, показујући да естетски хваљена поставка релативитета као „најлепше теорије у физици" може бити схваћена и уметнички, а надахнуће за њу може бити и поетско, пише Маљковић.

Уредница емисије: Тања Мијовић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво