Читај ми!

Композитор месеца – Жил Масне

У трећој емисији циклуса којим овог августа обележавамо 180. годишњицу рођења Жила Маснеа чућете одломке из опера Манон и Дон Кихот, као и Медитације за виолину и оркестар из другог чина опере Таида.

Жил Масне је био један од најзначајнијих француских оперских стваралаца чија су остварења овог жанра била изузетно популарна крајем деветнаестог и почетком двадесетог века. Музиколози су јединствени у ставу да је, по питању вокалног стила и оркестрације, био велики професионалац: поседовао је јединствен дар да своју аудитивну имагинацију усклади са сценском сликом и радњом, а уз неколико вештих оркестарских потеза мајсторски је дочаравао време, место, расположења и карактере својих оперских јунака.

Опера Манон, из 1884. године, донела је Маснеу позицију једног од омиљених композитора француске опере, на којој ће остати готово две деценије. Дело је писано на либрето Анрија Мејака и Филипа Жила, на основу романа Авантуре витеза Гријеа и Манон Леско опата Превоа. Маснеова верзија овог дела, након изузетног пријема на премијери уприличеној 19. јануара 1884. године у дворани Опере комик у Паризу, стекла је велику популарност широм света. Њена снага садржана је у лику главне јунакиње коју је композитор представио као симбол "вечитог женског", а њена контрадикторна природа, по речима Де Мопасана, „искрена је у лажима и истинита у разврату". Манон је отеловљење стереотипа "заводнице": лепа је, амбициозна, склона уживањима, али и искрено заљубљена у само једног човека, за когa је спремна све да жртвује и тиме окаје своје грехе.

Херојску комедију у пет чинова Дон Кихот Масне је компоновао на либрето Анрија Кена, писану на основу драме у стиховима Витез издуженог лика Жака Ле Лорена, а она је премијерно изведена 1910. године у дворани опере у Монте Карлу. У емисији ћемо репродуковати архивски снимак из 1966. године забележен у Народном позоришту у Београду. На овом концерту уз Хор и оркестар Београдске опере под управом Оскара Данона, маестралну ролу Дон Кихота изводио је Мирослав Чангаловић, а као солисти наступили су и Мирјана Васиљевић, Бреда Калеф, Ладко Корошец, Олга Милошевић, Никола Јанчић и Драго Старц.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво