Мајстори барока – Робер де Визе

Свите за гитару Робера де Визеа изводи Давид Жак.

Робер де Визе, француски композитор и свирач на теорби, лаути, гитари и виоли да гамби, рођен је око 1655. године. Мало се зна о његовим раним годинама, али се претпоставља да је потицао из имућне породице која му је обезбедила свеобухватно опште и музичко образовање. Са 25 година почео је да ради као камерни музичар на двору Луја XIV, а потом је добио посебно место и као суверенов учитељ гитаре, добијајући звање „Краљев мајстор гитаре".

Као и многи други барокни композитори, и Де Визе је у своје време био познатији првенствено као извођач, а тек онда као композитор. Иако је свирао више инструмената, највише је преферирао гитару, и велики број својих дела, која по својим квалитетима спадају у сам врх француске барокне литературе, посветио је управо овом инструменту. 

Године 1682. Де Визе у Паризу објављује своју прву збирку дела за гитару, а потом и другу четири године касније. Заједно, у њима се налази 12 свита, од којих се свака састоји од низа стандардних плесова, као што су алеманда, сарабанда и куранта, а Де Визе је додао и гавоту, менует и буре. Ова остварења карактерише хармонска једноставност као и разрађеност мелодијских линија. Технички су врло захтевне и од извођача захтевају велику спремност. 

Ауторка: Саша Тошковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво