Џез – Састав Јевараса Јасинскиса

У вечерашњој емисији можете пратити снимак концерта састава литванског тромбонисте Јевараса Јасинскиса, одржаног 25. марта ове године на Бирштонас џез фестивалу у истоименом литванском граду.

Литвански тромбониста Јеварас Јасинскис истакнуто је име тамошње џез сцене, са атипичном џез биографијом за европске прилике. Након класичног образовања, каријеру је започео на алтернативној музичкој сцени, да би се потом придружио популарним бендовима и чак наступао на Песми Евровизије са саставом Инкулто. Потом се поново окреће класичној композицији и истовремено улази у свет џеза, те полако спаја ова интересовања у новим ауторским пројектима.

Како сам Јасинскис каже, академски минимализам је сјајна основа за џез импровизације. На том трагу настао је његов актуелни деветочлани састав JJA Chamber Project, који почива на традицији Стива Рајха и сродних аутора. Концертни наступ на Бирштонас џез фестивалу конципирао је као четвороделну свиту, а са веома интензивним уделом акустичних џез гитара, вибрафона и маримби и без бубњева, Јасинскис одступа од аранжерских џез конвенција, којима се тек делом враћа кроз соло деонице тромбона и флиг-хорне.

Аутор емисије: Никола Марковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво