Читај ми!

Путеви прозе

Захар Прилепин: Јесењин

У емисији Путеви прозе, од понедељка, 11. до недеље, 17. јула, можете слушати делове романсиране биографије „Јесењин”, чији је аутор Захар Прилепин.

Захар Прилепин у својој књизи о Сергеју Јесењину, која је објављена у Русији 2020. године, покушава пажљиво да сагледа живот и рад великог песника. То отвара тешка и непомирљива питања: Да ли је Јесењин совјетски, или - антисовјетски песник? Песник за публику склону криминалу и пале девојке, или иноватор који и данас утиче на светску поезију? Сељачки песник, или имажиниста? Кога је сматрао својим највећим ривалом у поезији и зашто? Ко му је био истински пријатељ? Какав је његов однос према бољшевичким вођама? Колико има деце и са колико жена? Најзад, коју је од својих жена заиста волео? Да ли је пио, или су то измислили завидљиви људи? А ако је пио - ко га је на то навео? Због чега су против њега вођени кривични поступци? Да ли је био хулиган, као што је писао о себи, или жртва стицаја околности? Чиме се бавио током једне и по године док је живео ван Совјетске Русије? И најзад, самоубиство или убиство?

Књига даје одговоре не само на сва наведена питања већ и на многа друга. Захар Прилепин, детаљно, из дана у дан, говори о животу Сергеја Јесењина. Реч је, како пишу књижевни критичари, о биографији, која превазилази овај жанр. То је „документарна, мајсторски грађена, интонационо и ритмички проверена проза, засићена реалијама света добро познатог аутору, настањена десетинама пунокрвних ликова, који не само што као свита прате краља већ и живе сами за себе. Најзад, ово је, једноставно, узбудљиво штиво".

Захар Прилепин pођен је 1975.године у селу Иљинка. Богат животни пут (физички радник, избацивач, војник, новинар, музичар, писац, уредник, глумац, хуманитарац, политичар...) резултирао је стваралаштвом у различитим жанровима, које му је донело светску славу.

Осим романа (Патологије, Сањка, Грех, Црни мајмун, Неки неће доспети у пакао...), објавио је осам збирки приповедака, две биографије (Леонида Леонова и Сергеја Јесењина), књиге есеја, песничке антологије и друго. Преведен је на 25 језика, четири дела су му екранизована, осам драматизовано и изводе се у позориштима. Добитник је бројних међународних и руских књижевних награда и признања.

Књигу ће у преводу Радмиле Мечанин ускоро објавити издавачка кућа Службени гласник.

Чита: Александар Божовић
Уреднице: Оливера Гаврић и Оливера Нушић





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво