Читај ми!

Нова дискографија

Представићемо албум „Winter Solstice” Андреје Андрића, који је 2021. године објавила издавачка кућа Editions Wandelweiser Records.

Андреја Андрић је српски композитор и програмер рођен 1973. године, који ради и живи у Орхусу у Данској. Бави се истраживањем математичких процеса и могућности, те компјутерског програмирања као основама за свој уметнички израз. Првенствено је активан као композитор и извођач у свом лаптоп-смартфон ансамблу, а компонује и дела у области инструменталне и вокалне музике, као видео и софтвер уметности.

На издању Winter Solstice налазе се Андрићеве клавирске композиције у интерпретацији Аните Томашевић, које су обједињене у такозвани Децембарски циклус као и дело Медитације 2 за два клавира. Децембарски циклус, који ћете слушати у емисији, садржи шест композиција у којима се Андрић вратио основама западњачке музике, радећи са само једним молским акордом у свакој од њих. Циклус тако започиње е-мол акордом и кроз шест комада долази до ха-мола, при чему сваки комад који следи, има све мрачнију атмосферу и призвук. Кроз сваку од нумера Андрић је желео да истражи све могућности шест тонова унутар једног молског акорда, распоређених кроз четири октаве, стварајући тако природно преплитање таласастих мелодијских линија у оквиру истог акорда. Акорди спорим, уједначеним темпом, сваки пут одзвањају у некој новој звучној боји.

Уредница: Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво