Читај ми!

Антологија српске музике

Дела Светомира Настасијевића: Јесења песма, кантата Речи у камену, Концерт за две флауте и гудаче и Пасторала. Снимци су забележени шездесетих и седамдесетих година XX века.

 

Светомир Настасијевић је рођен 1. априла 1902. године у Горњем Милановцу, у породици која је припадала интелектуално-уметничкој елити прве половине прошлог века. Браћа Настасијевић оставила су велики траг у српској уметности и култури: Живорад је био академски сликар, Момчило и Славомир - књижевници, а Светомир је бављење музиком започео у гимназији, када га је основама теорије и хармоније учио Миливоје Црвчанин, а упоредо је почео да похађа и часове виолине. Потом је завршио архитектонски одсек на београдском Техничком факултету, и суделовао као виолиниста у ансамблима попут оркестра Станковић и Колегијум Музикум. У периоду од 1935. и 1936. године радио је као помоћник редитеља београдске Опере, а 1940. године био је на месту генералног секретара Музичког програма Радио Београда.

У Настасијевићевом опусу заступљени су готово сви жанрови. Стилизовани елементи српске народне музике, који одликују највећи број дела овог аутора, остварени су једноставним композиционо-техничким средствима.

Уредница: Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво