Читај ми!

Век хармонике – Штефан Хусонг

Представићемо најновији албум Штефана Хусонга, који је под називом „Сонате за чембало Антонија Солера” у априлу прошле године објавила дискографска кућа Паладино.

О уметничком раду овог хармоникаша и педагога критичари су доста писали, а у рецензијама албума истичу његову изванредну технику и интерпретативне способности. У једном од интервјуа које је дао прошле године, поводом свог најновијег дискографског изања, Хусонг је навео да је Солерове сонате деценијама планирао да објави, али да је тек током претходне две године имао времена да се њима интензивно бави. Према његовим рјечима, преко 120 Соната за чембало, по којима је Солер и постао познат, истичу се по „музичкој софистицираности и бујној домишљатости". Оне пред извођача постављају велике техничке, али и интерпретативне изазове. Солерове сонате су неретко пуне страствене радости и експресивности, са новим комбинацијама из композиторове музичке палете.

Као и код чембала, техничке могућности хармонике су погодне за извођење барокне музике, односно „композиционе механике" на којој су комади засновани. Наравно, потребан је и тумач попут Хусонга – виртуоз са дубоким разумевањем браокног стваралаштва – како би ову музику оживео на нов и импресиван начин. 

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво