Читај ми!

Век хармонике – Концерт Владимира Благојевића

Емитујемо снимак концерта Владимира Благојевића, забележен 6. децембра прошле године у Етнографском музеју у Београду. Благојевић се овом приликом представио разноврсним програмом у распону од барока до савременог српског стваралаштва. Наступ је организован у оквиру 9. издања фестивала БУНТ, који је под слоганом „Пођите са нама" на више локација у Београду одржан од 21. новембра до 28. децембра.

Из опширне биографије Владимира Благојевића овом приликом издвајамо његов педагошки рад, који је тренутно везан за Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу и за Музичку академију Универзитета у Источном Сарајеву. На овом пољу својим радом Благојевић одражава савремене тенденције у приступу класичној хармоници и дидактичком избору литературе, а његови студенти остварују значајне успехе на домаћим и међународним такмичењима. Неретко оне који се истичу својим знањем и искуством позива као госте на својим реситалима. Тако је и на овом концерту публици представио своје студенте - Даницу Конатар и Николу Лазаревића - са којима је извео два трија: Као ноћни комад Георга Фридриха Хаса и Адиос нонино Астора Пјацоле.

Владимир Благојевић важи за једног од најистакнутијих промотера хармонике у Србији. Посебно је заинтересован за рад са ауторима на креирању нових дела за хармонику или хармонику у ансамблу, а до сада је премијерно извео преко седамдесет нових композиција. На тај начин залаже се за развој свог инструмента и за његово интегрисање у оркестарску и камерну музику, што потврђује и награда Фондације „All-Fellows" из Базела за изузетно солистичко уметничко деловање и развој савремене музике. Посебно је посвећен извођењу савремне музике домаћих аутора, а његова отвореност и изражен виртуозитет инспирисали су бројне композиторе да претходних неколико година истражују изражајне могућности хармонике. Управо то континуирано интересовање за дела наших аутора био је један од разлога да му Удружење композитора Србије прошле године додели награду „Александар Павловић" за промоцију домаћег стваралаштва.

У његовој интерпреацији слушаћете: одломке из Свите у Ге-дуру, из Нових свита комада за чембало Жан-Жилипа Рамоа, Партиту у Ха-дуру Јохана Себастијана Баха, одломке из свите Арлекинада Владимира Трмчића и одломке из свите под називом F 31.1/F 43.0 Драгане Јовановић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво