Читај ми!

Бетовенов фестивал у Бону 2021

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 22. августа у дворани Њујорк Светског конгресног центра. Наступао је Би Рок оркестар на оригиналним инструментима, а дириговао Алесандро Де Марки.

Овај белгијски ансамбл основан у Генту 2005. године на свом богатом репертоару негује дела етаблираних барокних аутора попут Јохана Себастијана Баха, Антонија Вивалдија и Георга Фридриха Хендла, Георга Филипа Телемана, Алесандра Скарлатија или Ђованија Батисте Перголезија, а поред тога, Би Рок оркестар често реализује и интересантне крос-жанровске продукције комбинујући рану музику са позориштем, визуелном уметношћу, плесом и видео инсталацијама.

Прва тачка на концерту била је Друга симфонија у Де дуру, опус 36 Лудвига ван Бетовена, писана 1801. и 1802. године. Композитор ју је посветио кнезу Карлу фон Лихновском, у чијем је дому у Бечу боравио након што се у овај град преселио из родног Бона. Дело је премијерно изведено у бечком позоришту Театар ан дер Вин 5. априла 1803. године када је оркестром дириговао Бетовен.

У другом делу концерта изведена је и Пета симфонија у це молу, опус 67, једно од његових ремек-дела, али и једно од најпопуларнијих остварења класичне музике. Ову драматичну, судбинску симфонију која је премијерно изведена у бечком Театру ан дер Вин 1808. године, Ернст Теодор Вилхелм Хофман је одредио као једно од најзначајнијих дела тог времена.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво