Читај ми!

Џез – Јасна Јовићевић Quinary

Aлбум „Sounding Solitude” поставе Јасне Јовићевић Quinary, који су у јуну 2021. године заједнички објавили The State51 Conspiracy и Mascom Records.

Јасна Јовићевић, мултиинструменталисткиња и композиторка из Суботице, у последњих десетак година је једно од најзначајнијих имена савремене музичке сцене у Србији. За то време је објавила неколико албума различитог стилског опсега, од авангардне камерне композиције до класичног фри-џеза. Најновији албум Sounding Solitude ова ауторка је базирала на личном искуству живота у пандемији и изолацији, и интеракције са властитим страховима уместо друштвеног комфора. Јасна Јовићевић је музичке фрагменте албума засновала на Киблер-Рос моделу туговања, који садржи пет стадијума: порицању, љутњи, преговарању, депресији и прихватању, чему је придодала и свакодневну духовну праксу Садхану, комбинацију медитативних техника. Свака од шест композиција посвећена је једном од ових стања.

Музички се овај албум се највише ослања на њено издање Flow Vertical, у којем је значајну улогу такође играла гудачка секција. На Sounding Solitude уз Јасну Јовићевић свирају виолиниста Филип Крумес, виолончелисткиња Ивана Граховац, контрабасисти Милан Николић и Даниел Мор, док бендлидерка користи неколико инструмената – од саксофона и флауте, до спејсдрама и вокала. На европској сцени, ауторкин рад реферирише на камерне албуме Луја Склависа или Тарковски квартета, односно плејаде савремених ауторки са севера Европе, попут Норвежанке Хилде Мари Холсен или квартета Аинон из Финске. Музика Јасне Јовићевић, међутим, није деривативна, већ успева да ове елементе уобличи у оригиналан израз који црпи значајну снагу из композиторкине личне, спиритуалне праксе.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво