Читај ми!

Музеј звука

Музика са албума „Лауде” ансамблa Дулс Мемоар.

Овај француски састав, основан 1989. године и предвођен Денијем Резеном Дадром, већ годинама објављује концептуална издања посвећена сагледавању различитих историјских појава или музичких феномена из периода ренесансе, а на албуму који вечерас представљамо, фокусирали су се на „лауде", напеве којима су верници исказивали своју посвећеност Богу. Оно што овај албум издваја у односу на слична тематска издања, јесте покушај да се осим праксе хришћанских верника, представе и напеви које су изводили Муслимани на Блиском исток.

У програмској књижици, Дени Резен Дадр објашњава да је импетус за настанак овог албума, представљало истраживање репертоара духовне музике хришћанских братстава, заједница које су биле осниване током средњег века и ренесансе и у чијим обредима је музика имала значајну улогу. Лаици окупљени у овим друштвима помагали су болеснима, организовали сахране и бавили се добротворним радом, а њихове ритуале пратио је музички репертоар који су чинили једноставни, побожни напеви, односно лауде, у чијем извођењу су учествовали сви чланови братстава. Оно што је Резен Дадр установио приликом истраживања пракси ових удружења, јесте сличност између хришћанских и муслиманских организација овог типа, те је на албуму који ћете вечерас слушати, представио музику обе верске заједнице. Већина хришћанских напева које ћете слушати, сакупљена је и објављена 1563. године, након окончања Тридентског концила, управо пратећи смернице прихваћене на овом црквеном сабору, по којима је музика требало да буде једноставна, а текст разумљив, како би се што директније пренела духовна порука.

Наспрам ових химничних дела, стоје нумере које су изводили припадници муслиманских суфијских школа, испуњени ритмичним покретом и репетитивним обрасцима, који су током обреда помагали члановима да досегну стање транса, у којем су се приближавали Богу.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво