Читај ми!

Из архиве Радио Београда – 25. БЕМУС: Камерата академика

Снимак са концерта камерног оркестра Камерата академика из Новог Сада, који је одржан 8. октобра 1993. године у Коларчевој задужбини, у оквиру 25. Београдских музичких свечаности. Из богатог програма који су те вечери интерпретирали новосадски уметници, слушамо дела Славка Шуклара, Иване Стефановић, Арнолда Шенберга и Томаза Албинонија.

На почетку емисије чућете Вокализу кончертанте за виолончело и гудаче Славка Шуклара, другонаграђеног на Трибини композитора у Сремским Карловцима 1993. године. Солиста је Иштван Варга. Одмах потом, чућете Гудачки квартет број 3, под називом Play Strindberg Иване Стефановић, првонаграђене композиторке на Трибини у Карловцима. Следи Гудачки секстет опус 4, под називом Озарена ноћ Арнолда Шенберга. Аутор је дело компоновао 1899. године за само три недеље, а убраја се у ред његових најзначајнијих остварења у којима је још увек користио тоналност. На креју емисије чућете и Концерт за обоу и гудаче опус 9 број 2 у де-молу Томаза Албинонија.

Некадашња музичка уредница Првог програма Радио Београда Милена Милорадовић, је у критици коју је о фестивалу написала за недељник „НИН" 15. октобра 1993. године, након примедбе да је ансамбл имао неодмерену дужину програма са чак две паузе, истакла да су извођачи били транспарентнији у музици наших композитора – Шуклара и Стефановићеве – него у делима Баха, Албинонија и Росинија. На крају текста ауторка закључује да „музичари новосадског оркестра заслужују комплименте, нарочито солиста Дејан Куленовић".

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво