Џез

Репродуковаћемо снимак концерта квартета саксофонисте Николе Масона, одржаног 28. маја ове године на Шафхаузер џез фестивалу у Швајцарској.

Никола Масон швајцарски је саксофониста средње генерације и једно од најзначајнијих имена тамошње савремене џез сцене. Након што је крајем прошлог века посетио Њујорк, по повратку у своју земљу завршава џез студије и усавршава се код великана џеза попут Лија Коница, Дејва Дагласа и Мише Менгелберга. На интернационалном плану, свирао је са Беном Мондером, Џералдом Кливером, Кенијем Вилером, Крис Дејвис, и другима. Један је од неколико музичара из Швајцарске који сарађује са издавачком кућом ECM, што га одређује и на стилском плану. Активан је у постави Third Reel, али и са својим ауторским поставама.

Квартет с којим се представио на Шафхаузер џез фестивалу, а који је 2018. објавио албум Travellers за ECM, уз Масона чине пијаниста Колин Валон, басиста Патрис Море и бубњар Лионел Фридли. Као саксофониста, Масон се ослања на скандинавску традицију, од Јана Гарбарека до савременика Тореа Брунборга. Чињеница да у бенду има снажну ауторску фигуру попут Колина Валона, одређује и начин на који Масон промишља и аранжира своје композиције, спајајући лирични, елегични и-си-емовски сентимент са дискретним наговештајима европског приступа авангардном џезу.

Аутор емисије Никола Марковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво