Читај ми!

Музика вива

Концерте за оркестар Тјерија Ескеша и Себастијана Каријера слушаћете у интерпретацији Симфонијског оркестра из Синсинатија под управом Луја Лангре.

Симфонијски оркестар из Синсинатија је од свог оснивања био посвећен промовисању савременог стваралаштва, а у сезони 2015/2016. поручили су три композиције од тројице аутора са три стране света – Жуоа Тијана из Кине, француског композитора Тјерија Ескеша и америчког аутора Себастијана Каријера. Ови уметници били су позвани да компонују нова дела за оркестар у којима би показали виртуозитет, стил и звук ансамбла који је са успехом премијерно изводио дела великана музике XX века, попут Лутославског и Бартока.

Дела која ћете слушати у вечерашњој емисији забележена су током живог извођења крајем 2015. и почетком 2016. године а потом су објављена на двоструком албуму у издању дискографске куће Фанфаре из Синсинатија.

У емисији ћемо представити два дела са овог издања – композицију Псалмос Тјерија Ескеша, засновану на коралним мелодијама које су користили немачки лутерански композитори, а пре свега Јохан Себастијан Бах, као и остварење под називом Флекс Себастијана Каријера. Говорећи о овом делу, Каријер је рекао да је био инспирисан комплексношћу оркестра као хиперкоординисаног друштвеног субјекта, групом од седамдесетак јединки које сарађују, али које се међусобно такмиче, као и људи у свом свакодневном животу, у потрази за признањем, али и надмоћи. Та идеја о динамичним односима у оркестру који се одвијају на размеђи компетиције и кооперације, налази се у основи композиције Флекс. Кроз шест ставова овог дела солисти се представљају виртуозним соло наступима, изниклим над „таписеријом боја и ритмова”. Окосницу дела чини став „Сами и заједно” у којем гудачи стварају блиставу атмосферу, налик на апотеозу читавом оркестру.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво