Читај ми!

Музика света – Даби Туре

Акустични live session Дабија Туреа, забележен у децембру 2020. године у Торонту.

Рођен у Мауританији, а одрастао у Сенегалу, Даби Туре је више од двадесет пет година живео у Паризу пре него што се преселио у Монтреал. Док су његов отац, Хамиду Туре и стричеви формирали један од првих афропоп бендова под називом Туре Кунда, Даби Туре је одувек следио сопствени музички пут саткан од различитих утицаја, као што су афричке народне мелодије, пустињски, односно сахарски блуз, џез, реге, соул, али и француски поп. Он ствара оригиналну музику, која се према његовим речима, заснива на истраживањима свих поменутих жанрова. Наступао је и снимао са многим познатим музичарима, од чувеног Питера Гебријела, алжирске кантауторке Суад Маси, италијанског world music аутора Енца Авитабилеа до афроамерчког блуз музичара Скипа Мекдоналда, односно Литл Акса.

Критика истиче широк спектар гласовних могућности као и виртуозитет на гитари, али његове песме су углавном нежне и топле без претераног потенцирања поменутих способности.

У Торонту, на сесији уживо, Даби Туре је извео нумере са свог другог соло албума Stereo Spirit, објављеног 2007. године.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво