Читај ми!

Грамофонија – Духовне композиције Михаела Хајдна

Слушаћете духовне композиције Михаела Хајдна у интерпретацији чланова женског хора и оркестра Филхармоније у Ђеру под управом Миклоша Саба. Емитоваћемо записе из 1972. године са плоче коју је објавила продукцијска кућа Хунгаротон.

Како смо у претходним емисијама већ имали прилике да се упознамо са радом филхармоније из Ђера, чувене управо по посвећености преткласичном репертоару и снимању дела мање познатих аутора, не изненађује што је један од првих албума овог ансамбла био управо посвећен остварењима Михаела Хајдна, млађег брата Јозефа Хајдна. Почетком седамдесетих, када су настали, ови записи су представљали својеврсни дискографски куриозитет, будући да је било веома мало сродних издања, нарочито у Источној Европи. Диригент Миклош Сабо је био оснивач женског хора из Ђера, те је са овим ансамблом редовно наступао. Захваљујући успеху снимака које вечерас емитујемо, Сабо је са својим хором већ следеће године реализовао још један албум са музиком Михаела Хајдна, а обе плоче су доживеле своја реиздања.

Продуцент овог албума је био Ласло Бек, док је сниматељски тим предводила Јудит Лукач, дугогодишња техничарка Хунгаротона која је релизовала преко 200 албума са уметничком музиком током шездесетих и седамдесетих година. Програмски коментар је написао Иван Кертес, док је омот оригиналног издања дизајнирао Ендре Морвај.

Аутор емисије Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво