Читај ми!

Светске музичке позорнице

Репродуковаћемо снимак концерта који су виолинисткиња Вилде Франг и пијаниста Михаил Лифитс одржали 15. априла 2019. године у дворани Кјои у Токију, а који смо добили посредством међународне размене чланица Еурорадија. На програму концерта била су дела Јоханеса Брамса, Беле Бартока и Франца Шуберта.

Норвешка виолинисткиња Вилде Франг убраја се у ред најзначајнијих уметница своје генерације. Рођена је у Ослу 1986. године, а већ у четвртој години почела је да учи виолину по методи Сузуки. Студије је похађала у родном граду, на Музичком институту, а специјализацију на хамбуршкој Високој школи за музику. Солистички деби имала је као десетогодишњакиња када је наступила са Симфонијском оркестром Норвешког радија, а 1998. године привукла је пажњу Ане-Софи Мутер која ће јој постати менторка и покровитељка. Само годину дана доцније, 1999, Марис Јансонс ју је позвао да наступа са Филхармонијом из Осла.

У плодној каријери ова уметница бележи изузетне концерте са водећим светским оркестрима и диригентима, а успех њеног студијског диска који је објавила за дискографску кућу И-Ем-Ај 2010. године, овенчан је наградом Едисон. У биографији Вилде Франг, поред ове, налазе се и друге бројне награде и признања, поменимо Ехо Класик који јој је додељен четири пута, награду Грамофон из 2016. и 2020. године, као и награду музичког магазина Би-Би-Сија која јој је такође додељена прошле године. Данас ради као професорка виолине на Музичкој академији у Ослу, а најчешће музицира на виолини француског градитеља Жан-Батиста Вијома из 1864. године.

Вилде Франг наступа са пијанистом Михаилом Лифитсом већ деценију, а интересантно је да је овај уметник, рођен 1982. године у Ташкенту, клавир почео да учи са пет година. Студије је завршио на Високој школи за музику и позориште у Хановеру, а наступао је на бројним концертним сценама широм Европе.

Уредница Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво