Грамофонија – Концерти за два клавира Ј. С. Баха

Концерте за два клавира Јохана Себастијана Баха изводе Адраш Шиф, Золтан Кочиш и чланови Оркестра Академије Франц Лист из Будимпеште под управом Алберта Симона. Снимак је начињен 1977. године, а емитоваћемо га са плоче продукцијске куће Хунгаротон.

Чувена едиција посвећена Баху и тада младом пијанисти Золтану Кочишу коју је мађарски национални издавач објавио крајем седамдесетих година прошлог века, постаће значајна не само због својих звучних и документарних квалитета, већ и као једно од последњих издања које је Шиф снимио за Хунгаротон. Кочиш ће током осамдесетих паралелно са домаћом продукцијом, наставити дискографску сарадњу са Филипсом, док ће Шиф након емиграције претежно сарађивати са британском Деком. Обојица ће врло брзо након овог издања успели да освоје значајна признања за снимке које су у међувремену реализовали, али неће поново заједнички наступати. Хунгаротон је крајем осамдесетих поново објавио неколико снимака из ове едиције Бахових концерата на компакт-диску, тако да су поједини снимци двојице пијаниста из времена када још увек нису постали светски познати доступни и на савременим дигиталним сервисима. Међутим, комплет свих записа које је тада начинио сниматељ Золтан Хесер и даље постоји само на оригиналним плочама. 

Препознатљив визуелни идентитет свих плоча из ове едиције посвећене концертима барокног мајстора, потиче од оригиналног дизајна фотографа Јаноша Хушита који је са Хунгаротоном сарађивао на више од стотину издања различитих музичких жанрова. Иако је најпознатији као креатор омота за плоче поп и рок музике, овај дизајнер је за Кочиша направио још неколико графичких решења за омоте његових винила, као што су атрактивни албуми са делима Бартока и Брамса, те награђивана плоча са Дебисијевим композицијама у копродукцији са Филипсом.   

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво