Читај ми!

Фестивал музике и игре у Гранади 2020

Клавирски реситал Бертрана Шамајуа. Дела Клода Дебисија, Мориса Равела и Франца Листа. Снимак је са концерта одржаног 25. јула у мермерном дворишту Краљевске болнице.

Фестивал музике и игре се још од 1953. године сваког лета одржава у овом андалузијском граду. Идеја за оснивање фестивала, једне од најзначајнијих европских летњих музичких манифестација, родила се још давне 1883. године. Наиме, у периоду обележавања летњих хришћанских празника испред Палате Карла Петог изводили су се концерти на отвореном, а шпанска публика је тада први пут била у прилици да се упозна са репертоарима великих европских оркестара, али и да ужива у музицирању камерних ансамбала и истакнутих солиста. Фестивал се одржава у знаменитим здањима којима обилује Гранада, попут дворца и утврђења маварских владара Алхамбра који је изграђен у XIII веку и који се данас убраја у ред водећих туристичких атракција Шпаније, али и у другим просторима који имају велики историјски значај, попут манастира Светог Јеронима, Центра Федерика Гарсије Лорке или Краљевске болнице чија је изградња започета давне 1511. године, а од 1980. године у њој су смештене просторије деканата Универзитета у Гранади и велика библиотека.

Тема овогодишњег фестивала, одржаног од 25. јуна до 26. јула, била је Од чула до чула, а на свим наступима строго су поштоване епидемиолошке мере због пандемије вируса корона. Звучни простор концерта одржаног у мермерном дворишту Краљевске болнице, који ћемо репродуковати у вечерашњој емисији, обогаћен је и природним звуцима окружења, односно шумом фонтане која се налази у центру дворишта доприносећи стварању јединственог слушног искуства концерта.

Након успешно завршених студија клавира на Конзерваторијуму у родном Тулузу и Паризу, Бертран Шамају се усавршавао у Лондону, где су му ментори били Леон Флајшер, Дмитриј Башкиров, као и Мареј Пераја који је имао значајан утицај на Шамајуов уметнички развој. Године 1998. био је лауреат пијанистичког такмичења у Украјини које носи име Владимира Краинева, познатог совјетског пијанисте, а 2001. године освојио је специјалну награду на међународном пијанистичком такмичењу Лонг-Тибо-Креспин које се одржава у Паризу. Ове награде отвориле су му врата светских музичких позорница и омогућиле да кроз бројне и веома запажене концерте изгради репутацију једног од уметника који су на највишој лествици међународне музичке сцене. Године 2015. француска влада одликовала га је Орденом Витеза за уметност и књижевност.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво