Читај ми!

Музика света

Curious Classics фестивал – Квартет Арсена Петросјана

Снимак наступа јерменског уметника на дудуку Арсена Петросјана и његовог квартета, забележен 6. марта ове године у дворани Сталет у Стокхолму.

Јерменска култура једна је од најстаријих и најбогaтијих на Блиском истоку. Земља се налазила у средишту северног крака Пута свиле, а током Средњег века била је то моћна краљевина. О богатству културног наслеђа говори чињеница да су још почетком петог века развили алфабет који се и данас користи, а у то време се и Библија преводи на јерменски. Осим тога, у планинским пределима пронађене су слике у камену које датирају од петог до трећег миленијума пре нове ере, а на којима су призори плесања, те су научници изнели претпоставке да су игре већ тада пратили одређени вокални облици или инструменти. Свакако, национални симбол ове земље, када је реч о инструментима, је дудук. Његове корене треба тражити такође у 5. веку нове ере, од када се помиње, а препознатљив је по меланхоличном, топлом и нежном звуку.

Почетком 20. века, тачније од 1915. године, Јермени који су живели на територији тадашњег Отоманског царства доживљавају прогон и геноцид. У овом периоду долази и до масовне миграције Јермена, а са одласком бројних породица, 'одлази' и део традиције, коју управо Арсен Петросјан покушава да сачува и оживи. Рад овог младог мајстора на дудуку, кога називају чуваром националног музичког блага, усмерен је на проналажење и снимање композиција које више нису део традиције у земљи матици. Тако је неке од примера пронашао и у старим совјетским архивима, где су похрањене. 

На концерту у Стокхолму, Петросјан је са својим квартетом, између осталог, извео и нумере које је записао чувени Комитас. Овај свештеник, композитор, хоровођа, музички педагог и сакупљач народних напева, иза себе је оставио више хиљада народних песама и велики број вокалних дела, а Јермени га сматрају оцем националне музике и оснивачем јерменске класичне музике. Осим традиционалних нумера, квартет је извео и композиције класичне духовне јерменске музике, коју су компоновали неки од најзначајнијих јерменских аутора у распону од 1. до 20. века.

Арсен Петросјан рођен је 1994. године у Централној Јерменији и важио је за чудо од детета. Дипломирао је дудук на Државном конзерваторијуму Комитас у Јеревану, где је студирао код познатог мајстора Геворга Дабагјана. Тренутно је солиста Јерменског ансамбла традиционалне музике, а упоредо развија и веома богату светску каријеру. Пре две године основао је квартет, а поред њега у овом ансамблу свирају и Астик Снетсунс – канун, Владимир Папикјан – сантур и Аветис Кеосејан – удараљке. 

Уредница емисије Марија Вуковић




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво