Савремена српска музика

Дела Дејана Деспића

Овај композитор, музички писац, теоретичар и педагог, рођен 1930. године, студирао је композицију у класи Марка Тајчевића, а дириговање у класи Михаила Вукдраговића на Музичкој академији у Београду. Дипломирао је на оба одсека 1955. године, да би потом предавао теоријске предмете у Музичкој школи Мокрањац, а од 1965. и на Факултету музичке уметности у Београду. Године 1985. изабран је за дописног, а 1994. за редовног члана Српске академије наука и уметности, где је до 2011. био активан као секретар Одељења ликовне и музичке уметности.

Компоновао је више од сто четрдесет музичких дела разних врста --претежно солистичких, камерних и концертантних, за која је добио двадесет седам награда, укључујући оне Удружења и Савеза композитора, радио станица, разних фестивала и трибина. Прошле године, награђен је највећим националним признањем у области уметничке музике - Мокрањчевом наградом, за своју једину оперу под називом Поп Ћира и Поп Спира. Деспић је и аутор научно-теоријских радова и бројних средњошколских и универзитетских уџбеника.

Музички језик Дејана Деспића укотвљен је у неокласичном дискурсу, који се непрекидно мења, често интерпретирајући неке од савремених музичких феномена. Тако се у његовим делима из осамдесетих и деведесетих година појављују дискретни постмодернистички импулси, који доносе делимичну промену композиционо-техничке процедуре унутар постојећег Деспићевог музичког универзума.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво