Читај ми!

Грамофонија – Јакуб Јан Риба: Чешка божићна миса

Снимак је начињен 1966. године, а емитоваћемо га са плоче продукцијске куће Супрафон. Изводе чланови Чешког хора и Прашког симфонијског оркестра под управом Вацлава Сметачека.

Једина миса на чешком језику композитора с прелаза из 18. у 19. век Јакуба Јана Рибе, постала је омиљено музичко остварење у његовој домовини и једно од најчешће извођених дела, нарочито у време новогодишњих празника. Популарност је стекла управо због народног језика на којем је написана и због тога што је, како се истиче, композитор дао стандардној структури мисе национални карактер. Композиција је забележена небројено пута и готово сваке године је објављивано барем по једно издање са овом композицијом на свим комерцијалним носачима звука. У време објављивања плоче коју вечерас емитујемо, најпознатије извођење Чешке божићне мисе било је оно забележено још 1950. године са диригентом Јаном Куном, које је исте године Супрафон поново објавио заједно за новим снимком којим је дириговао Сметачек. Иако је и овај нови запис доживео неколико реиздања, чини се да је ипак остао у сенци Куновог снимка, не због квалитета записа који је несумњиво на Сметачековој страни, већ због историјског значаја који је имало старије извођење, забележено још на плочи од шелака.

Сниматељ ове плоче био је Милослав Кулан са чијим радом смо се већ сусретали у ранијим емисијама, док је остатак техничког тима такође био сачињен од познатих стручњака као што су супервизор снимања Милослав Куба и техничари Јиржи Бенш и Станислав Сикора. Омот је заснован на фотографији Норберта Бездека чији су се радови често налазили на омотима Супрафонових плоча, док је програмски коментар написао чешки музиколог Јиржи Берковец, аутор неколико студија о Дворжаку и другим композиторима из ове земље.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се