Читај ми!

Теоријски профили

Анджеј Валицки: У кругу конзервативне утопије

У уводној емисији циклуса који је посвећен Анджеју Валицком, у понедељак, 2. новембра, можете слушати осврт Милана Суботића на интелектуалну биографију и дела овог недавно преминулог пољског филозофа. Од уторка, 3. до четвртка, 5. новембра, емитоваћемо Валицкијев текст „У кругу конзервативне утопије: структура и метаморфозе руског словенофилства” који је написан као предговор руском издању ауторове истоимене књиге.

Поводом недавне смрти пољског историчара идеја и филозофа Анджеја Валицког (1930-2020) емитујемо превод дела из његове књиге У кругу конзервативне утопије: структура и метаморфозе руског словенофилства коју је Исаија Берлин сматрао најбољом књигом о словенофилству написаној у XX веку.

Упркос оценама по којима је Валицки један од најбољих светских познавалаца руске интелектуалне традиције, његови радови су остали непознати нашој јавности. Стога, у функцији увода у овај циклус емисија, емитујемо краћи осврт Милана Суботића на живот, интелектуалну биографију и дела Анджеја Валицког. Из његовог обимног и тематски разноврсног опуса за наш програм преведен је „Предговор" који је Валицки 2018. године написао за руско издање своје књиге о словенофилству. Осим тога што је реч о тексту новијег датума, овај избор је био мотивисан чињеницом да се у њему Валицки исцрпно осврће на свој живот, интелектуални развој и академску каријеру. Аутобиографски садржај и тон текста омогућава нам синтетички увид у главне теоријске преокупације аутора, као и у политичке и друштвене околности његовог живота. У том погледу, превод овог текста - уместо класичног некролога - за циљ нема само исказивање поштовања према делу Валицког, већ и подстицање интересовања за то дело у нашој јавности.

Текст је с руског превео Милан Суботић.
Чита Душица Мијатовић.
Уредница Оливера Нушић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво