Џез – Eyot

Премијерно на таласима Трећег програма преслушавамо нови албум нишке групе Eyot под називом „557799”, који ће за пар дана објавити амерички издавач Ropeadope Records.

Нишки квартет Eyot који предводи пијаниста и композитор Дејан Илијић, ове године је наставио своје редовне дискографске активности и објавио пети студијски албум за дванаест година каријере. Почев од дебитантског издања Horizon из 2010, овај састав је доследно спроводио своју визију савременог џеза утемељеног са једне стране у естетици Есбјорна Свенсона, а са друге у динамичким градацијама карактеристичним за бендове пост-рок оријентације. Eyot су, при томе, успешно инкорпорирали у своју музику мелос и ритмове са балканских простора, уклапајући их у визију фјужна за 21. век.

Актуелно издање 557799 објавио је познати амерички независни издавач Ropeadope Records, чиме је бенд стекао и могућност изласка на америчко џез тржиште. Нови албум, чији наслов алудира на популарне непарне ритмове са наших поднебља, снимљен је и мастеризован током новембра 2019. године у познатим музичким студијима у Енглеској – Abbey Road и Real World Питера Гебријела. Међу гостима на издању су још једном двојица дувача из бристолске групе Get the Blessing – саксофониста Џејк Мекмарчи и трубач Питер Џаџ, али бенд се и даље највише ослања на сопствене снаге, односно хомогеност колективног музицирања унутар добро познатих стилских координата.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво