Имагинарни пејзажи – Звук испод

У тринаестом издању емисије коју на таласима Трећег програма Радио Београда једном месечно припрема и води Марија Балубџић, чућете дела композитора и илустратора Габора Ковача из Будимпеште. Он је увелико познат и овдашњој публици по најжустријем делу свог опуса који потписује као Új Bála.

Осврнућемо се на овај и још два соло пројекта на којима Ковач неуморно ради. Реч је о колажном ambient noise пројекту Cranky Bow, као и о психоделичном Labradors Of Perception у којем поред електронике користи и свој глас. Писмо овог аутора одликује стилска разноликост, различити приступи обликовању звука, а повезује их то да је за сваку прилику аутор свесно и јасно одредио позицију из које ступа, као и функцију којој његова остварења теже. 

Соло издања којa је у протеклих шест година Ковач саставио у оквиру три поменута пројекта до сада има укупно тринаест. Музички развој овог уметника могуће је пратити и кроз колективне радове, и то најпре од 2012. до 2015. године када је у саставу експерименталног, пост-панк и нојз импровизаторског триа derTANZ, уз Акоша Торњоша и Арпада Гуљаша изнео три издања; затим дуа Ceh у оквиру којег је од 2015. до 2017. са Рајмондом Кишом саставио три албума; све до данас активног прог-даб дуа Dutch Courage који је 2018. основао са Андреасом Клоцом познатим као Superskin, са до сада два изадата албума. Не рачунајући бројна учешћа на компилацијама, за укупно осам година Ковач иза себе има тридесет девет објављених албума. 

Ауторка Марија Балубџић
Уредница Ксенија Стевановић




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво