Нова дискографија

У вечерашњој емисији представљамо албум „Британскe сонатама за виолину” Тасмин Литл и Пирса Лејна, који је у мају објавила дискографска кућа Шандос.

Албум са композицијама Јорка Боуена, Џона Ајрленда, Џејмса Франциса Брауна, Вилијама Олвина и Ерила Коутса представља завршни, трећи део антологије заборављених композиција за виолину британских аутора. Први албум из ове серије, који је објављен 2013, укључивао је дела Волтона, Фергусона и Бритна, а три године касније Тасмин Литл је представила и други том, са композицијама Бриџа, Вона Вилијамса, Ајрлендал, Блиса и Лојд Вебера. Оно што је приметно на свим издањима јесте тежња ове виолинисткиње да истражи мало познат и готово заборављен репертоар, у којем се итекако налазе прави драгуљи камерне музике.

На албуму који су ови уметници објавили почетком маја за дискографску кућу Шандос налазе се дела написана у распону од сто година – од Ајрлендове Сонате настале током Првог светског рата, до композиције The Hart’s Grace Џејмса Франсиса Брауна, коју је Тасмин Литл премијерно извела на фестивалу у Хертфорду 2016. године. На албуму су још и Соната опус 112 Јорка Боуена из 1945. године, Сонатина Вилијама Олвина из 1933, као и композиција Први састанак Ерика Коутса из 1943. године. Већина ових композиција није заступљена на концертном репертоару, те је њихово представљање широј публици, по мишљењу критичарке дневног листа Гардијан, један од великих доприноса овог албума. Уз то, Фиона Медокс додаје да сва ова дела одговарају „отворено експресивном, романтичном звуку и флуидној виртуозности (Тасмин Литл); она са сигурношћу проналази нове изазове за свој уметнички увид, далеко од концертног подијума”, закључује критичарка Гардијана.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво