Читај ми!

Рефлексије

М. Х. Фример и Р. Барбоса: Рат Бразила против ковида 19

У тексту Матеусa Хофманa Фримерa и Рикардa Барбосe „Рат Бразила против ковида 19: криза, а не конфликт – лекари а не генерали” аутори документују начине на које је администрација коју води бразилски председник Жаир Болсонаро одговорила на епидемију ковида 19. Дискурзивне стратегије постављене су као да је то питање војне одбране државе, а не питање јавног здравља.

Фример и Барбоса анализирају шта је смисао тога да се изјаве о вирусу и о борби против вируса дају као да је реч о војним операцијама. Они, наиме, тврде да је пандемија ковида 19 представљена као некакав рат покренут из иностранства, а у том случају је битно да се очува унутрашња стабилност у Бразилу, али, мере, које су онда стварно предузете против заразе, нису биле ефикасне. Управо због те политички мотивисане реторике, у Бразилу се није реаговало на прави начин, а последица тога је велико угрожавање јавног здравља. Када се разговор о ковиду 19 милитаризује, онда и одговоре почнемо добијати од војне бирократије, а не од оних који су надлежни за јавно здравље, а то, како истичу аутори, води ка штетним последицама.

Текст, преузет из десетог броја часописа Dialogues in Human Geography за 2020. годину, с енглеског je превео Александар Б. Недељковић.

Чита Душица Мијатовић.
Уредници Оливера Нушић и Предраг Шарчевић.







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво